Miss gjorde att riskdagsman slapp miljonskatt

En av moderaternas riksdagsmän har felaktigt fått betala över två miljoner för lite i skatt. Per Westerberg är troligen riksdagens förmögnaste politiker. Men skattemyndigheten gjorde en miss och kom förra året ändå fram till att han inte skulle betala någon förmögenhetsskatt alls.
Vid den näst senaste taxeringen, 2001, hade Per Westerberg en förmögenhet på 239 miljoner som han måste skatta för. Det gjorde att han fick betala mer än en och en halv miljon i förmögenhetsskatt. Men förra året, när skattemyndigheten senast skulle räkna ut Per Westerbergs skatt, kom den oväntat fram till att han inte hade någon skattepliktig förmögenhet alls. Förmögenheten som försvann Han behövde därför enligt myndigheten inte betala en enda krona i förmögenhetsskatt. Från en förmögenhet på 239 miljoner till noll på bara ett år alltså. Detta gjorde att över två miljoner kronor som Per Westerberg satt in på sitt skattekonto aldrig drogs av skattemyndigheten. Men orsaken var helt enkelt att myndigheten gjorde fel när den jobbade med Per Westerbergs deklaration, säger Anneli Lindholm, skattedirektör i Nyköping. – Helt enkelt så har inte rätt uppgifter blivit registrerade på ett riktigt sätt, säger hon. Vem är det som har gjort fel i det här fallet? – Jag betraktar det som ett registreringsfel där vi borde ha tagit vårt ansvar för att få den slutgiltiga skatten riktig. Enligt skattemyndigheten fick Per Westerberg i början av december besked om att hans skattepliktiga förmögenhet nu var satt till noll. Han fick också ett kontoutdrag där det framgick att förmögenhetsskatten inte dragits från hans konto. Reagerade inte på beskedet Men Per Westerberg reagerade inte på de här felaktiga beskeden, utan tog kontakt med skattemyndigheten först sedan Ekot ringt i fredags. – Nej, det var så att jag precis som skattemyndigheten inte hade observerat att de hade missat en registrering. Det är ju något som både de och jag senare skulle ha hittat under februari månad i år, några veckor senare med andra ord. Men två miljoner är ju väldigt mycket pengar. Hur kan det komma sig att du inte märkte att de inte drogs från kontot? – Det är så att på en skatt som jag betalade föregående år låg ungefär i det häradet den brukar göra, fyra miljoner, och jag observerade inte att man hade gjort räknefelet. Jag kanske har litat lite för mycket på skatteverkets datamaskiner, att man räkande rätt. En del som hör dig kan tro att du tacksamt bara tog emot det här när skattemyndigheten drog för lite. Vad svara du dem? – Det är fullständigt absurt. Jag kan aldrig få ut de pengarna med mindre än att jag gör en ansökan till skatteverket. Sedan Ekot började ställa frågor om Per Westerbergs skatt har skattemyndigheten gjort om arbetet med hans deklaration. Det har nu lett till att den beslutat att han ska betala ytterligare nästan 2,2 miljoner i förmögenhetsskatt.
Fredrik Furtenbach. Research: Per Gudmundsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".