Säpodokument om journalister förstördes

Viktiga dokument ur säkerhetstjänstkommissionens utredning har förstörts. Faktaunderlaget om registrering av medarbetare på Sveriges Radio och Sveriges Television finns inte längre. Det förstördes inför arkiveringen.
Säkerhetstjänstkommittén lade före jul fram sin rapport som visar att minst hundra tusen svenskar registrerats av säpo för sina politiska åsikters skull. Och bland dem finns anställda på Sveriges Radio och Sveriges Television som övervakades av angivare som också arbetade inom företagen. Faktaunderlaget borta Detta nämns i sammandrag i utredningen. För detaljerna, där namn på både angivare, dem som registrerades och på de säpomän som höll i det hela finns, hänvisas till det faktaunderlag som Ewonne Winblad, själv mångårig medarbetare på både Sveriges Radio och på Sveriges Television, skrev åt säkerhetstjänskommittén. Men, har det visat sig nu, underlaget och därmed fakta som slutrapporten bygger på förstördes i stället för att arkiveras, det bekräftar Ewonne Winblad: – Det har förstörts på säkerhetstjänstkommissionen och vad jag förstår är det ett misstag, säger Ewonne Winblad. Annat kan ha förstörts Ordföranden i säkerhetstjänskommittén, riksmarskalk Gunnar Brodin beklagar att dokumenten förstördes och han kan inte utesluta att inte andra dokument också gick samma öde till mötes: – Ja det fanns en del som var preliminärt material som förstördes. Det kan inte uteslutas att det kan ha skett fler misstag, säger riksmarskalk Gunnar Brodin. Skadar förtroendet Det betyder att det inte längre går att granska säkerhetstjänstkommitténs slutsaster i framtiden. Och Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid göteborgs universitet, som företrätt en rad personer som olagligt registrerats för sina åsikters skull, han är bestört över slarvet: – Det är helt otroligt, fullständigt inkomptetent. Det skadar trovärdigheten till rapporten men också möjligheten att gå vidare och för säkerhetspolisens möjligheter att få ett fungerande arbete, säger Dennis Töllberg. Varför då? – Eftersom vi nu är beroende av att vi kan lita på dessa personer, vi kan inte göra någon egen kontroll. Det vi vet om dessa personer är att de aldrig tidigare har sysslat med sådan forskning och två att de har sjabblat bort delar av det väsentliga underlaget, säger han.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".