Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA försöker övertyga klentroget FN om krig

USA:s utrikesminister Colin Powell kommer att presentera en omfattande mängd ny information när han senare på onsdagen ska lägga fram för FN:s säkerhetsråd vad amerikanerna anser vara bevis för Iraks brott mot FNs resolutioner. Men frågan är om det räcker för att övertyga rådet och en kritisk opinion.
En upp till 90 minuter lång multimediapresentation väntas den amerikanske utrikesministern stå för, när han lägger fram USAs bevis inför säkerhetsrådet. Bland annat kommer han presentera satellitbilder på hur material flyttas från platser precis innan FNs vapeninspektörer dyker upp, ljudupptagningar från irakiska regeringstjänstemän och militärer som diskuterar hur de ska gömma undan bevis och hur vetenskapsmän ska tränas att svara på inspektörernas frågor. ”Inga formella band mellan Irak och bin Ladin” Enligt uppgifter i amerikanska medier kommer Powell också detaljerat beskriva hur al-Qaida rört sig ut och in i Irak, men inte slå fast att det finns några formella förbindelser mellan Bagdadregimen och terrorgruppen. In i det sista pågick på tisdagskvällen pågick diskussionerna exakt hur mycket tidigare hemlig information som ska avslöjas – och åsikterna inom Bushregeringen och underrättelsetjänsten sägs gå isär. Samtidigt är den amerikanska sidan medveten om att det här är ett unikt tillfälle att försöka påverka länder som är tveksamma eller kritiska till USAs hårdare linje i Irakfrågan. Skeptiska FN-diplomater FN-diplomater är skeptiska till att det kommer att lyckas, speciellt som Powell själv säger att han inte kommer att ha några avgörande, avslöjande bevis om eventuella irakiska massförstörelsevapen, i sin redogörelse. Diplomater Ekot har talat med tror att flertalet länder sätter större tilltro till det vapeninspektörerna Hans Blix och Mohammed El Baradei kommer att säga efter sin Bagdadresa kommande helg, och i sin nästa redogörelse inför säkerhetsrådet den 14 februari.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".