Irak-krig väcker både oro och hopp i Kurdistan

Turkiska armén har förstärkt sin närvaro i östra Turkiet de senaste veckorna inför det ökande krigshotet mot Irak. Oron stiger i Turkiet för att kurdiska separatister på båda sidor av gränsen ska ta till vapen vid ett krig i Irak.
I Diyarbakir, den största staden i området, är 96 procent av befolkningen kurder och hos dem väcker ett kommande krig både fruktan och drömmar. – Något krig vill vi inte ha. Men gärna en självständig stat, säger 26-årige Diyarbakirbon Kemal. Spökstad under förra kriget Han minns förra gången det var krig, Kuwaitkriget 1991. – Diyarbakir blev en spökstad. Handeln med Irak avbröts tvärt . De med pengar lämnade staden. Och med dem allt kapital och alla framtida investeringar, säger Kemal. Många i Diyarbakir fruktar att historien ska upprepa sig. Den allmäna uppfattningen är nu att de med pengar ännu en gång är på väg att lämna staden. Huspriserna har sjunkit med över 30 procent de senaste månaderna, berättar Kemal. Borgmästaren i Diyarbakir säger att han hoppas att de 5 000 gerillasoldater som finns i bergen runt staden ska få amnesti av den nya regeringen i Ankara. Det skulle trygga freden i regionen. Tror på kurdisk stat Men även om de flesta frukar kriget kan de inte dölja sin övertygelse om att det kommer föra ett gott med sig. Nämligen en självständig kurdisk stat i Irak 20 mil härifrån.
Christian Åström, Diyarbakir/b>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".