Hjulen snurrar fort i Rumäniens ekonomi. Foto: Beatrice Janzon/SR.

Rumänerna spenderar i ekonomisk boom

Bilar, hus och möbler. Det är vad många rumäner köper när de får alltmer pengar att röra sig med. För ett år sedan gick Rumänien med i EU och det bidrar till den positiva utvecklingen för landets ekonomi. Utanför huvudstaden Bukarest ligger ett Ikeavaruhus som öppnat i år och dit kommer många för att både shoppa och äta.

I restaurangen på Ikea skyndar rumäner fram med brickor fyllda med köttbullar, lingonsylt och lax. Dan Pana ska handla cd-ställ och skåp till källaren och köket efter måltiden.

– Det är bra att handla här när man vill byta ut möblerna vartannat år, säger han.

Konsumtion grund till framgången
Det har blivit lättare för rumänerna att låna till bilar, hus, möbler och annat. Konsumtionen har stigit med åtta procent jämfört med förra året. Rumänerna sparar väldigt lite nu. Många vill fortfarande komma ikapp andra länder efter fattigdomen under kommunismen. Jan Kettnaker vid Svenska Exportrådet i Bukarest beskriver utvecklingen så här.

– Rumäniens ekonomi karaktäriseras av en väldigt stark tillväxt. Tillväxten har legat på över fem procent i snitt de senaste fem åren. Folk får mer pengar att röra sig med. Dessa pengar spenderas, staten får därigenom mer skatteintäkter och kan investera i sin tur. En positiv spiral har skapats. Många av de jobb som skapats kommer från utlandet genom direktinvesteringar av utländska företag.

Nya tider med öppna gränser
EU-inträdet har rivit gränshinder. Många rumäner som jobbar i länder som Italien och Spanien skickar också hem pengar till släktingar, vilket bidrar till att konsumtionen ökar. På vägen ut till Ikea från Bukarest är det trångt med alla nya bilar som rumänerna skaffat sig. På vissa ställen har en tredje fil skapats i leran utanför vägen.

Den svenska maten på varuhuset är så populär att många också åker hit bara för att äta. På varje matbricka står en svensk flagga.

– Jag har varit här runt 30 gånger och tar med mig flaggan hem varje gång, säger Dan Pana.

Magda Marinsek är klädd i pälsjacka och tittar på en soffa.

– Det är till vårt nya hus, säger hon och tycker att det är bra att det finns så många olika stilar och möbler för alla plånböcker.

Men vissa har varnat för att ekonomin kan bli överhettad när hjulen snurrar för fort.

Beatrice Janzon, Bukarest, Rumänien
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista