Delade telemaster ska få fart på 3G

Regeringen vill ge Post och Telestyrelsen (PTS) möjlighet att tvinga teleoperatörer att dela på telemasterna som skall byggas runt om i landet. Det ska förhoppningsvis snabba på byggandet av 3G-näten, men även människors oro för strålningen ligger bakom förslaget, säger biträdande näringsminister Ulrica Messing.
Post och Telestyrelsen får också rätt att bestämma vilket pris den som äger masten får ta ut av de som vill hänga upp sin radioutrustning där. De olika teleoperatörerna har fram till i dag inte på egen hand kunnat komma överens i den frågan. En annan effekt av förslaget blir att det blir väsentligt billigare att bygga ut nätet för till exempel det nya mobilbolaget 3. En mast kostar omkring en miljon kronor att bygga, men om masten delas mellan fler företag kan kostnaden sjunka med omkring 400 000 kronor. Och då det handlar om hundratals master blir det mycket pengar som nu kan sparas. Så regeringens förslag välkomnas av 3:s tekniske chef, Jörgen Askerot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".