Positiva reaktioner efter rökförbud på Hall

Från och med 1 januari 2008 ska alla inomhusmiljöer på kriminalvårdsanstalter och häkten i Sverige vara rökfria. Men Hall-anstalten har varit rökfri sedan 1 december, och det har varit övervägande positiva reaktioner, säger kriminalvårdsinspektör Tina Katisko som sitter med i den projektgrupp som är ansvarig för arbetet med rökstoppet.

– Personalen har varit till största delen positiv, sedan finns det ju en och annan som tycker att man vill ta beslutet själv om man ska röka på arbetstid eller inte, säger Tina Katisko.

Hur har det tagits emot bland internerna?

– Förvånansvärt positivt, med tanke på att cirka 53 procent av de intagna här på Hall är rökare. Det är rökare som är positiva, dels att det drar ned kostnaden, och sedan är det inte trevligt att sova på några kvadratmeter fullt med rök.

Målsättningen med rökförbudet är att skapa en bättre miljö både för interner och personal och det innebär att ingen får röka inomhus på anstalten.

På Hall får internerna röka under sin utomhustid som är minst en timme per dag, och personalen på sin lunchrast. Övrig tid är det förbjudet och i stället finns det tillgång till nikotinplåster och andra hjälpmedel.

Hjälp med rökavvänjning
På Hall började arbetet med en rökfri miljö redan i april med information. Sedan har personal och interner haft möjlighet att få hjälp med rökavvänjning och flera har lyckats sluta helt.

Från den första december ska det alltså vara rökfritt men för att göra övergången smidigare har personalen haft ett visst överseende med tjuvrökande, om det inte varit allt för utstuderat. Det är förklaringen till att det fungerat så pass bra, säger tyskfödde internen Justus Schneider.

– Ingen har egentligen kontrollerat att vi inte röker så vi har fortsatt som vanligt säger Justus Schneider.

Kan leda till konflikter
Därför är det svårt att säga hur situationen kommer att bli från 1 januari, när kontrollen blir hårdare. Men allting som bidrar till fler anmärkningar och kan leda till konflikter gör att den redan tuffa miljön inne på anstalten blir ännu mer ansträngd, säger Justus Schneider.

– Det blir mer rapportering, fler konflikter, säger han.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se