Hundratals anmälningar mot nyårssmällande ungdomar

Problemet med ungdomar som skjuter raketer på folk och hundar upprör många. Polisen har tagit emot flera hundra anmälningar den senaste veckan. I Vårgårda har man infört nya regler som tillåter raketer bara några timmar på nyårsafton.

– Jag har sett barn i tioårsåldern som har sprungit och skjutit smällare på en stor parkeringsplats och man vågar inte tänka på vad som kan hända om någon bil läcker bensin till exempel, säger en av initiativtagarna, Kate Björk.

Många anmälningar
Från flera håll i landet rapporteras om problem med raketer. Polisen i Göteborg har i helgen fått cirka 130 anmälningar, oftast handlar de om raketskjutande ungdomar.

I Malmö har polisen fått över 500 anmälningar och där hinner polisen inte med.

– Det är oftast ungdomar under 15 år som är ute och smäller och då blir omgivningen störd. Det är många som ringer och vi skulle vilja åka på alla ärenden men det är tyvärr resursbrist, säger informationsansvariga Cindy Schönström-Larsson.

För sex år sedan förbjöd man smällare, men inte raketer och med tiden har tillverkarna tagit fram raketer som låter som de gamla smällarna.

Vill ändra lagen
Med andra ord har det gamla förbudet blivit överspelat. Socialdemokraten Catharina Bråkenhielm vill därför ändra lagen.

– Man ska inte behöva ha det så här i Sverige och det ökar. Det är människor, djur, vår natur och miljö och nu måste man göra något åt saken och det ganska snabbt, säger hon.

Så länge inget händer på nationell nivå, kan enskilda kommuner införa egna regler så som Vårgårda har gjort.

– När människor inte använder förnuftet och inte tar hänsyn så ser jag ingen annan råd än att vi måste ha regler. Det handlar både om säkerhet och hänsyn till djuren, säger Kate Björk.

”De flesta hundar blir berörda”
Speciellt drabbade är hundarna och för dem är nyårsafton rena mardrömmen, säger Kate Björk och får medhåll av Kennelklubben.

– Fyrverkerier är inte så farligt, men smällarna är grymma och de flesta hundar blir berörda. Då kan man tänka sig hur de vilda djuren reagerar. Fyrverkerier måste man tillåta vid speciella tillfällen, men smällare skulle bara bort helt, säger Bibbi Lundberg, Kennelklubbens sekreterare i Skaraborgs län.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se
I
samarbete med SR Sjuhärad och SR Skaraborg