Brottsutredning efter raketolycka

Årets nyårsfirande har kantats med många bränder, slagsmål och olyckor. Den svåra raketolycka som drabbade en 16-åring i Karlskrona i natt ska nu undersökas av polis för att ta reda på om något brott begåtts. Kurt Erik Gunnarsson är inre befäl vid Blekingepolisen.

– Vi måste ju utröna hur olyckan gått till för att se om någon varit försumlig eller gjort något större misstag.

Den 16-årige pojken blev svårt skadad när en kvarlämnad fyrverkeripjäs avfyrades rakt in i pojkens ansikte igår natt. Enligt polisen som idag påbörjat en förundersökning har mannen som lämnade raketen på platsen gett sig till känna.

Det man försöker ta reda på nu är om han kan ha gjort sig skyldig till något brott som allmänfarlig vårdslöshet.

Den 16-årige pojken fördes till Universitetssjukhuset i Lund efter midnatt med svåra skallskador, hans tillstånd tidigare idag var kritiskt.

I samband med nyårsraketer har det också varit många bränder i landet. Raketskjutande ungdomar orsakade en brand med kraftig rökutveckling i en fabrik i Grimstorp i Nässjö.

Skola förstörd i Stenungsund
I Västra Götaland har det varit många bränder att ta hand om, varav en stor i Stenungsund, där Kristinedalskolan fick mycket svåra skador i en brand som bröt ut vid niotiden igår kväll. Som flest var det 40 brandmän igång med släckningsarbetet. Vi hör en av brandmännen från Kode brandstation utanför Stenungsund.

– Det har varit väldigt mycket jobb, det har brunnit i stort sett överallt, det har varit mycket folk och väldigt jobbigt har det varit.

Nyårsstöket har även märkts på de hundratals anmälningar som trillat in hos landets poliser. Polisen i Norrbotten hade över 220 händelserapporter i länet under nyårsnatten. Hos Stockholmspolisen tog man under årets fem första timmar emot nästan 800 larmsamtal om bråk, fylleri och olyckor.

I Skåne var det nya årets första timmar ovanligt bråkiga jämfört med de två senaste åren. Mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen greps 34 personer och 47 personer omhändertogs. 

Stillsammare har det varit på Gotland och i Gävleborg. Enligt polisen har det varit betydligt lugnare än tidigare år och inga personer har behövts gripas eller anhållas.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se