Regeringen tvekar om utlovade reformer

Statens försämrade ekonomi kan komma att hota en del utlovade reformer. I första hand gäller det förbättringar i föräldraförsäkring och sjukförsäkring. Regeringen tvekar om det finns ekonomiskt utrymme för det man lovat.
En förbättring av föräldra- och sjukförsäkringen fanns med som löfte i valrörelsen. Regeringens motivering var att fler måste få ut 80 procent av sin lön när de är hemma med barn eller är sjuka. Idag får man som mest ut 80 procent av 24 000 kronor, men tanken var att höja den gränsen så att de som tjänar upp till 32 000 kronor skulle få ut 80 procent av sin lön. Statsminister Göran Persson sa i Ekots partiledarutfrågning strax före valet: – En principiellt viktig fråga för oss, sa statsminister Göran Persson i Ekots partiledarutfrågning strax före valet. Så höjd föräldra- och höjd sjukförsäkring det blir det? – På så sätt som vi tidigare har lovat, ja. Lagda reformer ligger fast. När tror du det kan bli? – Som planerat. 2003 om jag inte missminner mig, sa alltså Göran Persson före valet. Men nu kommer finansdepartementet med beskedet att ingenting är klart förrän vårbudgeten är klar. Trots att frågan redan förhandlats med samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, och trots att det tydligt står i höstens budget att höjningen ska ske den 1 juli 2003. I och för sig med brasklappen ”om ekonomin så tillåter”. Finansminister Bosse Ringholm förklarar förändringen med de höga kostnaderna för sjukskrivningarna. – Hela kostnadsutvecklingen för ohälsan och en rad andra saker är viktiga att få ordning på. Om vi har en utveckling som knäcker just kostnaderna för långtidssjukskrivningarna så ökar möjligheten att fullföllja alla de reformer som vi har planerat för de närmsta åren, säger Bosse Ringholm. Hur det blir i slutändan är oklart. Nu återstår ett förhandlingsspel både inom regeringen och med samarbetspartierna tills vårbudgeten är kompromissad och klar någon gång i april.
Mari Forssblad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".