Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya politiska förhandlingar i Venezuela

Regeringen och oppositionen i Venezuela sätter sig på onsdagen på nytt vid förhandlingsbordet. För första gången på två månader finns nu konkreta förslag om hur och när ett val ska hållas, i syfte att lösa den pågående krisen, men när president Hugo Chavez talar inför sina egna anhängare handlar det om allt annat än förhandlingar och val.
Mötet har pågått i nära sex timmar när Hugo Chavez äntligen anländer och äntrar talarstolen. Han är omgiven av spända livvakter som bär på avlånga svarta väskor och som stint stirrar ut över publiken. De flesta här är ledare för de olika sociala organisationer och politiska grupperingar som stödjer Chavez. Det är den innersta kärnan, några tusen människor som inte helt fyller den inomhusarena där mötet hålls. – De kan glömma allt prat om förhandlingar, säger Hugo Chavez i ett budskap riktat till oppositionen. – En dialog kan vi alltid föra, men, understryker han, enbart i syfte att hjälpa dem korrigera sina misstag, för det är vi som har rätt. Lanserar sitt verkliga budskap Under sina anhängares jubel lanserar han sitt verkliga budskap: nu är det vår tur att gå till attack. – Det här, säger Chavez, i den revolutionära offensivens år, nu är det vår tur att slå. Offensiven ska ske på alla nivåer - ideologiskt, politiskt, ekonomiskt. Han lovar att dela ut en hektar jord till fattiga bönder. Han beskriver en framtida ekonomi baserad på kooperativ som ett alternativ till den nyliberala modellen, och han betonar att det statliga oljebolaget PDVSA ska omstruktureras i grunden och att inkomsterna från oljan ska lägga grund det nya, revolutionära Venezuela. Inte ett uns av försoningsvilja Allt Chavez säger utgår ifrån att oppositionens beslut att upphäva sin strejk är en seger för regeringen, och ett snöpligt nederlag för oppositionen. Att det skulle vara en gest att underlätta en förhandlingslösning som oppositionens ledare hävdar är en orimlighet, enligt Chavez analys. Därför finns det heller inte ett uns av försoningsvilja i hans tal. – Det ryktas om att vi skulle förlåta dem som strejkat på oljebolaget, men, säger Chavez, här förlåts ingen. – Hittills har 5 000 avskedats, och, ropar han ut till publikens jubel, vi kommer att avskeda ännu fler. Men mitt i denna revolutionära yra händer något som gör att allt plötsligt känns nästan overkligt – publiken börjar droppa av, och när Hugo Chavez efter två timmar avslutar sitt improviserade tal gapar läktarna nästan tomma. Hans trogna anhängare, för att sova.
Lars Palmgren, Caracas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".