Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalbrist är största problemet för äldrevården

Publicerat onsdag 5 februari 2003 kl 16.49
Sjukfrånvaron ökar bland vårdpersonalen idag. Det ställer till problem för äldrevården där arbetsledarna ofta får börja dagen med att ringa in vikarier. Det drabbar i sin tur vården av de gamla som får behandlas av människor som inte alltid är utbildade och inte heller känner de gamla.
– Det är en utveckling som har varit tydlig under 90-talet att i takt med att det offentliga har ökade svårigheter att klara sitt åtagande så blir det oftast anhöriga som får rycka in, berättar Lennart Johansson på Socialstyrelsen som är ansvarig för lägesrapporten som lämnades till regeringen idag om tillståndet i vården och omsorgen om de äldre. Sjukfrånvaron ökar bland vårdpersonalen Det allra största problemet för äldreomsorgen är svårigheterna att rekrytera personal och att sjukfrånvaron ökar bland dem som jobbar inom äldrevården idag. På vissa äldreboenden pågår en ständig jakt för att få ihop ett minimum av personal. – Det är inte ovanligt att arbetsledaren kommer på morgonen att upp till tio procent är frånvarande. Då startar ett rally när hon får ringa in personal, det blir timanställda som får hoppa in som inte har utbildning och inte känner dem hon ska hjälpa och det finns en stor risk att den vården och omsorgen inte blir av god kvalitet, säger han. Anhöriga spelar stor roll Bristen på utbildad personal ser ut att öka och det gör att många äldre är helt beroende av att få hjälp av sina anhöriga. Antalet äldre som är beroende av sina anhöriga har ökat under hela 90-talet. Många ställer sig idag frågan vilken hjälp kommer jag att få den dagen då jag inte klarar mig själv. På den frågan finns det inget bra svar idag, menar Lennart Johansson som tycker att politikerna måste ge en mer klar bild över vilken miniminivå av hjälp man som enskild kan förvänta sig av samhället. – Det handlar om hur det offentliga åtagandet ska definieras. Var går gränserna för det offentliga åtagandet? Det måste göras tydligt för att människor ska veta vad man kan få för hjälp av det offentliga. Idag är det inte alls tydligt, säger Lennart Johansson på Socialstyrelsen. Försök att stärka de gamlas oberoende Men det finns försök för att stärka att de gamla ska klara sig själva längre upp i åldrarna. I 21 kommuner har man under tre år försökt att ge en trygghet hos de äldre som bor själva och som ännu inte har någon hjälp från samhället. De har fått besök av utbildad personal som gett information om vart de kan vända sig för att få hjälp men också rent praktiska saker som fritidskativiteter som promenadgrupper eller speciella öppetider i simhallarna för äldre.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".