Kina: Utländsk media hindras trots löfte

När Kina fick värdskapet för de Olympiska spelen lovade man bland annat att utländska journalister skulle få arbeta fritt under spelen och förberedelsetiden, trots att inhemska kinesiska journalister kontrolleras hårt. Med bara drygt åtta månader kvar till OS konstaterar Foreign Correspondents’ Club i Kina att löftet bara delvis har uppfyllts.

Senaste gången jag blev avbruten i arbetet av kinesiska myndigheter var i en by i Hebeiprovinsen. För att hindra mig från att fortsätta intervjua missnöjda bönder använde sig de lokala myndigheterna och partimedlemmarna av ”middagstaktiken”.

Myndigheterna hindrar media
Middagstaktiken är en civiliserad och artig metod att hindra journalister från att arbeta och den går ut på att snabbt lokalisera reportern, följa efter reportern, gärna i grupp, och med hjälp av artigt prat och blodigelns envishet skära av kommunikationen mellan reportern och de människor som har något kritiskt att säga.

Sedan försöker de lokala myndigheterna att underhålla reportern med middagar tills han eller hon helt enkelt inser att det är lika bra att ge upp och åka därifrån.

Kina saknar grundläggande skydd för pressfriheten och inhemska journalister är enligt reglerna tvungna att vara statligt anställda.

Ny regel gäller
När Kina fick värdskapet för de Olympiska spelen 2001 lovade man att utländska journalister trots allt skulle få frihet att rapportera från Kina under OS och förberedelseperioden. Det löftet tycker sig Kina uppfylla genom den så kallade ”OS-regeln” som började gälla 1 januari förra året.

Enligt den temporära regeln får utländska journalister nu formellt rätt att intervjua individer utan myndigheternas godkännande, och att resa till platser utanför sin stationeringsort utan speciellt tillstånd.

Efter ett år med den nya regeln rapporterar Foreign Correspondents’ Club i Kina att ”OS-regeln” funkar sisådär. Organisationen fick under året med den nya regeln in 188 rapporter om incidenter där utländska journalister blivit hindrade från att arbeta.

Lokala konflikter
Det gäller speciellt i områden när det förekommer konflikter mellan lokala myndigheter och invånare, till exempel om jordbruksmark.

Under året har det förekommit att utländska journalister eller deras kinesiska assistenter misshandlats, gripits av polis eller hotats. Hur många som har blivit stoppade med hjälp av ”middagsmetoden” lär vi aldrig få veta.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se