Begränsat EU-stöd till flyget

EU kommer inte att bevilja så omfattande stödåtgärder till flygbolagen inom unionen som flygbolagen i USA fått efter terrortattackerna. Idag ,onsdag, ska EU-kommissionen troligen lägga fram förslag om hjälp till den krisdrabbade flygbranschen.
De bolag som hoppats på klartecken för stora ekonomiska stöd, likt dem som beviljats i USA, kommer att bli besvikna. Kommissionen säger bara ja till begränsat stöd. Det gäller till exempel kompensation för att det amerikanska luftrummet var stängt i fyra dygn efter attackerna den 11 september. Men kommissionen kräver att myndigheterna i varje land informerar om hur mycket som betalas ut, och på vilka grunder. Staten kan också bära kostnaderna för att säkerheten på flygplatser blir dyrare, säger kommissionen. Konkurrensreglerna luckras upp lite grann, så att flygbolag tillåts samarbete till viss del, till exempel om tidtabeller, enligt kommissionens förslag. När det gäller försäkringar har unionen redan accepterat att staten under en månad tar en del av det ekonomiska ansvaret sedan försäkringsbolagen chockhöjde sina premier direkt efter attackerna i USA. Kommissionen överväger nu att inrätta en form av europeisk fond, så att de 15 länderna ska hjälpa varandra genom att dela på riskerna. Fler detaljer oim detta väntas senare
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".