Dystert perspektiv på brittisk ekonomi

Det ekonomiska läget i Storbritannien ser dystrare ut än på många år, tycker ledande ekonomer som har tillfrågats av tidningen Financial Times. Inte sedan dotcom-krisen när internetbubblan sprack år 2000 har det sett så mörkt ut, tycker de.

En majoritet av de 55 ekonomerna som har tillfrågats är oroliga inför framtiden och mångas optimism har förbytts mot pessimism. Det är det allmänna konjunkturläget som bekymrar med till exempel stigande konsumentpriser och fallande bostadspriser som följd.

När det gäller huspriserna publiceras en undersökning i tidningen The Daily Telegraph på onsdagen som talar om att värdet på ett hus i genomsnitt kommer att minska med drygt 100 000 kronor i år. Sjunker priserna så som en del experter befarar så kommer det bli den största nedgången på 15 år.

En av de tillfrågade i Financial Times undersökning, sir Alan Budd, tidigare rådgivare till finansdepartementet, säger att han är mycket bekymrad, eftersom en del av de ekonomiska problemen är så stora och att de inte tycks gå att lösa med olika insatser.

Nästan alla som har uttalat sig tycker att det är oordning i den brittiska statens finanser och att det därmed inte finns något utrymme för till exempel skattesänkningar, något som politikerna som bekant har som lockbete ibland.

En av de tillfrågade säger dock att det är viktigt att ekonomerna inte överdriver riskerna, för det skulle kunna göra läget ännu värre.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se