Maxtaxa slår hårt mot äldre med låga pensioner

Maxtaxan inom äldreomsorgen slår hårt mot de med lägst pensioner, enligt en undersökning gjord av Sveriges pensionärsförbund. Utredaren Olof Björlin på pensionärsförbundet anser är det många kommuners dåliga ekonomi som drabbar de mest utsatta pensionärerna.
– De måste betala så mycket för hyra och mat att de får väldigt lite över. Det de får kvar kan röra sig om kanske om några hundralappar. För det ska de betala allting annat, läkarvård, tandvård och fotvård som är viktigt för gamla människor så att de inte får sår på fötterna. Många kostnader har höjts Ett tak på drygt 1500 kronor per månad infördes i fjol vad det gäller hur mycket kommunerna får ta ut för omvårdnad av äldre. Men samtidigt har kostnader för annat, som mat, boende och el i många kommuner höjts för de med lägst inkomster. Ingen förbättring Reformen har därför inte lett till någon förbättring för dessa, enlgit Pensionärsförbundet. Olov Björlin anser att en ansträngd ekonomi i många kommuner är förklaringen, men poängterar att det också finns de som tjänat på maxtaxan. – Vi har ett intryck av att de försöker ta ut så mycket de kan av alla som kommer inom omsorgen. Däremot har det blivit bättre för de som har en bra inkomst för de får ju ett maxtak på det man kan ta ut av dem. Ändringar kan bli aktuella I mars presenterar Socialstyrelsen sin granskning av reformen. Visar den att svaga pensionärsgrupper har kommit i kläm har socialminister Lars Engqvist meddelat att ändringar i lagen kan bli aktuella för att komma åt problemet och tvinga kommunerna att sänka vissa avgifter. På kommunförbundet håller man inte med om att kommunerna bär ansvaret. Men lagen kan behöva ändras, det säger Per-Olov Nylander, handläggare på Kommunförbundet. Som exempel tar han den pensionär med låg inkomst som äger en fastighet, värd pengar på pappret, men som inte ger några inkomster direkt i handen. Desssa är i normala fall inte berättigade statligt bostadstillägg. Det gör att de får det svårt ekonomiskt, säger Per-Olov Nylander. – Kanske att det blir sådana effekter av att en pesnionär som har en normal pension men en förmögenhet inte har rätt att få bostadstillägg. Det betyder ju att den pensionären har ju ganska lite pengar i handen och ganska svårt att klara sin ekonomi. Det är sådana situationer som visar på problemet med systemet.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".