Svenskt gruvavfall skadar miljön i chilensk stad

Borgmästaren i staden Arica i Chile ber det svenska gruvföretaget Boliden om hjälp för att sanera de nära tjugo tusen ton giftigt avfall från Boliden som dumpats i staden. Företaget som skulle upparbeta avfallet är nedlagt, och avfallet har blivit liggande i 20 år.
För nästan tjugo år sedan exporterade Boliden 19 500 ton metallhaltigt avfall till staden Arica i norra Chile. Det var meningen att avfallet skulle upparbetas, men det blev istället liggande nära ett bostadsormåde och har orsakat svåra miljö och hälsoproblem bland befolkningen. Nu är Aricas borgmästare i Sverige för att be om hjälp att ta hand om avfallet. Men Boliden anser inte att man har något juridiskt ansvar för avfallet. – Det här var en affär mellan två självständiga företag, både enligt svensk lagstiftning och chilensk lagstiftning. Vi inom Boliden anser att vi fullföljt våra åtaganden och gjorde verkligen vad vi kunde för att det här material skulle tas om hand på rätt sätt, säger Bolidens nuvarande miljöchef Manfred Lindvall. Gick i konkurs Företaget Promel skulle upparbeta avfallet, utvinna arsenik för impregnering och ta vara på guld och silver. Men företaget gick i konkurs, metallavfallet låg öppet utomhus och rök omkring i omgivningen med innehåll av bly, kadmium, kvicksilver och arsenik. Blodprover har visat att många människor, framför allt barn, har fått förhöjda halter av bly i blodet. Borgmästaren i Arica, Carlos Valcarce, är bekymrad över hälsosituationen. Svag benstomme Många har svår huvudvärk, kräkningar och svag benstomme. Man borde göra ytterligare hälsoundersökningar och se om arsenikförgiftning kan spela en roll för sjukdomsbilden. Det anser Bolidens företagsläkare, som också träffat borgmästaren. Borgmästare Valcarce hoppas att Boliden ska hjälpa till att lösa problemet. För några år sedan kom den dåvarande borgmästaren i Arica till Sverige och ville stämma Boliden och kräva skadestånd. Men rent juridiskt är det knappast möjligt att sätta dit Boliden för brottslig verksamhet. Boliden är bara berett att bistå med sitt kunnande säger Manfred Lindvall. – VI har efarenhet av att hantera sådant här material. Vi har också kunskap om deponering och skyddsåtgärder för att förhindra att man får problem av sådant här material. Du säger att ni kan hjälpa till med råd och dåd. Gör ni det gratis? – VI har fullföljt våra skyldigheter enligt det avtal som träffades tidigare. Det innebär att vi är inte beredda att utan vidare ställa upp och göra det här gratis. Vi har erbjudit våra kunskaper. Det är det primära. Helst skulle borgmästare Valcasrce vilja skicka tillbaka avfallet till Sverige. Men han inser att det är omöjligt och kan bara vädja om hjälp.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".