Privata datorer på jakt efter botemedel

Det amerikanska försvarsdepartementet hoppas få hjälp av flera miljoner privata persondatorer i jakten på att hitta nya botemedel mot smittkoppor. Tanken är att flera miljoner pc-användare ska ladda ner ett program, som sätter igång att jobba mot ett stort nätverk, så fort datorn inte används till annat.
Systemet är känt sen tidigare, bland annat för ett par år sen då flera miljoner persondatorer deltog i jakten efter liv i rymden. Nu handlar det alltså om smittkoppor, trots att sjukdomen ansågs utrotad redan 1977. Men man vet att viruset finns i laboratorier, och att det är ett potentiellt hot i händerna på fel personer. Det finns visserligen vaccin, men också en liten risk för allvarliga biverkningar. Universitetet i Oxford startar ett smittkoppsprojekt där man ber allmänheten om hjälp för att hitta annan medicin. ”Låna oss datorkraft för att kunna göra en miljon miljard beräkningar per sekund för att analysera hur olika kemiska preparat reagerar mot smittkoppsviruset och hitta den molekylsammansättning som hindrar viruset från att sprida sig”, är uppmaningen. Oxforduniversitet samarbetar med ett antal andra forskningsinstitut och finansiärer en av dem är alltså det amerikanska försvaret, i allra högsta grad intresserat av andra skydd än vaccin mot smittkoppor, bland annat har man där påbörjat vaccinering av en halv miljon militärer. Liknande stora data-nätverk är igång inom cancerforskningen och för att hitta medicin mot mjältbrand 3,4 miljoner persondatorer bidrar där med sin överskottskapacitet.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".