Pakistan ber om hjälp med Bhuttomordet

I Pakistan beslutade myndigheterna på onsdagen att parlamentsval ska hållas först den 18 februari, i stället för som tidigare bestämt i nästa vecka. Beslutet försvarades i ett tv-tal av president Pervez Musharraf, där han också fördömde mordet på förra premiärministern Benazir Bhutto.

President Pervez Musharraf sa i sitt radio- och tv-tal att han är bedrövad och arg över mordet på Benazir Bhutto och att det var en tragedi för nationen.

Sedan ägnade han en stor del av sitt tal åt att fördöma allt våld och all plundring och vandalism som skedde efter mordet. Han sa att polis och militär kommer att ingripa med järnhand för att stoppa sådant i fortsättningen.

Valet uppskjutet i sex veckor
Musharraf sa också att det är bra att valkommissionen på onsdagen sköt upp parlamentsvalet i sex veckor med hänvisning till all förstörelse och våld i Bhuttomordets spår.

De båda stora oppositionspartierna är arga över fördröjningen. De hoppas vinna många sympatiröster nära inpå mordet, på bekostnad av Musharrafs idag mäktiga stödparti i parlamentet. Men oppositionspartierna väntas ändå delta i valet på det nya datumet, den 18 februari.

Musharraf berättade att hans regering nu bjudit in detektiver från brittiska Scotland Yard för att hjälpa till att utreda mordet. Detta som svar på den skepsis många pakistanier känner inför den pakistanska utredningen.

Misstro mot regimen
Tidigare har regimen vägrat att gå med på utländska utredare. En del pakistanier säger att Musharrafs regim inte gav Bhutto tillräckligt med skydd före mordet, andra tror till och med att regimen i någon form var inblandad.

Även om Musharraf nu går med på att utländska poliser kommer hit för att utreda sa han att han är säker på vem som låg bakom mordet: den efterlyste extremisten Baitullah Mehsud, som har kopplingar till talibanerna och al-Qaida. Han vädjade till pakistanierna att stödja militärens jakt på terrorister.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se