Borgerlig vigsel allt populärare

Fler och fler svenskar beger sig till rådhuset istället för till kyrkan när det är dags att gifta sig. I flera av landets kommuner har antalet borgerliga vigslar slagit rekord 2007. Det gäller till exempel i Östersund. Där har pärmen med vigselprotokoll i kommunhuset aldrig varit så full som nu.

– Här har jag pärmen för protokoll för vigslar och det är alla par som har gift sig det här året. Fram till nu har vi förrättat cirka 125 vigslar, säger kommunalrådssekreterare Karin Ullestam, ansvarig för de borgerliga vigslarna i Östersunds kommun.

Vad säger den siffran?

– Den säger att i år slår vi lite rekord, säger Karin Ullestam.

Kommunalrådssekreterare Karin Ullestam har för varje år som går lite mer att göra. I år har hon alltså styrt upp 125 vigslar jämfört med för sex år sedan då det var 75 stycken.

Enligt Karin Ullestam kan det handla om att fler gifter om sig på äldre dar och inte satsar lika stort andra eller tredje gången.

Det blir också vanligare att par har olika religiösa uppfattningar och gör en kompromiss.

Avstår det religiösa
Men det största skälet till en borgerlig vigsel tycks ändå vara att folk vill slippa den religiösa anknytningen som en kyrklig vigsel har.

För det nygifta paret Maria Smedskog och Sten Johansson från Östersund var det rätt självklart att vigas borgerligt eftersom de tycker att det finns uppfattningar inom kyrkan som de inte delar.

– Det är det här med kvinnoprästmotståndet och även inställningen till homosexuella som jag tycker är en okristen inställning, säger Maria Smedskog.

– Sedan inbillar jag mig att det är en del som vi som tycker det är lite konstigt att stå och genomföra en religiös rit när man egentligen inte är med i matchen på det viset. Man säger ord som man kanske inte menar och på det viset kanske man känner sig ärligare om man gifter sig borgerligt, säger Sten Johansson.

Hoppas locka icke troende
Lars Jonsson är präst i Huddinge församling, strax utanför Stockholm. Här har mer än tre gånger så många gift sig borgerligt än kyrkligt i år. Han tror inte att några avstamp från det religiösa under vigselceremonin skulle locka fler till kyrklig vigsel, utan hoppas tvärtom att de som inte är troende ändå kan lockas av kyrkan.

– Välsignelsen för äktenskapet och ringarna gäller ju oavsett vad man som brud eller brudgum tänker om det hela. Sedan är det väl så att de flesta människor innerst inne, tror jag, någon form av religiös längtan, och kanske får den ett litet svar när man gifter sig i kyrkan, säger Lars Jonsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se