Stor spänning inför primärval i Iowa

Spänningen är i stor i den amerikanska delstaten i Iowa i dag, torsdag. I natt svensk tid genomförs där det första valet under den amerikanska primärvalssäsongen som ska leda fram till att två slutgiltiga presidentkandidater vaskas fram.

Men valsystemet i Iowa är komplicerat och annorlunda och väljarnas andrahandsval kan komma att få stor betydelse.

Annorlunda val
18-årige förstagångsväljaren Kaleb Hetrick går omkring i stadsmuseet i Des Moines och tittar på en utställning om valet i Iowa. Han har inte riktigt förstått hur valet går till även om de har pratat mycket om det i skolan. Och valet här i Iowa är annorlunda.

Arhur Sanders, är professor i statskunskap vid Drake University i Des Moines, och ger en bild av hur det särskilt komplicerade valet bland demokraterna här går till, Väljarna samlas klockan sju på kvällen på tusentals valmöten runt om i Iowa, det är dessa valmöten som kallas för caucus, och de kan ta flera timmar att genomföra.

Övertalningsförsök
Först diskuterat väljarna på ett visst valmöte de olika presidentkandidaterna och sen börjar själva röstningsproceduren genom att väljarna samlas i grupper i lokalen utifrån vilken kandidat de vill stödja.

Men om en grupp som stödjer en viss presidentkandidat inte kommer upp i 15 procent av det totala antalet väljare i lokalen, måste den gruppen stödja en annan kandidat, med andra ord göra ett andrahandsval.

– Då börjar rena förhandlingar och övertalningsförsök från de andra grupperna att få över de väljarna till sin kandidat, säger professor Arthur Sanders.

Kan gynna demokraterna
Sättet att rösta innebär i praktikten att de demokratiska väljarnas andrahandsval kan få stor betydelse för slutresultatet och kandidaten John Edwards till exempel hoppas få många röster på det viset, han ligger nämligen bra till i de opinionsmätningar som mäter just andrahandsrösterna och många bedömare tror att den här faktorn i år kan få stor betydelse, eftersom läget är så jämnt

För republikanerna i Iowa är det lite enklare, de använder sig också av valmöten, men redovisas bara förstahandsrösterna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se