Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svala reaktioner i Mellanöstern på Powells tal

I Israel och bland palestinierna mottogs den amerikanske utrikesministern Colin Powells tal på onsdagen om Irak utan några större känslor. Det han sa var väntat och innebar inga överraskningar för någondera sidan, rapporterar Sveriges Radios korrespondent.
Tidningskommentarerna här i Jerusalem på torsdagen är övervägande positiva till Colin Powells budskap. Israel är berett på vad som kan komma och bedömer att risken för irakiska attacker mot landet är relativt små. Enligt israeliska säkerhetskällor koncentrerar irakierna sig på att bygga försvartet kring Bagdad, och det innebär att det inte finns någon märkbar militär uppladdning i västra Irak, som skulle vara basen för eventuella planer att attackera Israel. ”Inga nyheter i talet” Kommentarerna här efter Powells tal går ut på att han inte kom med några nyheter och att talet inte ändrar på någonting. Också på den palestinska sidan mottogs talet med jämnmod. Den palestinske planeringsministern Nabil Shaath säger till Ekot att Irakkrisen måste lösas på ett eller annat sätt, och han hoppas fortfarande att ett krig kan undvikas. – Vad som än händer så kommer det att gå på samma sätt som det gjorde efter det förra Irakkriget 1991, säger Nabil Shaat. Världen kommer att återigen sätta konflikten mellan Israel och palestinierna högst på dagordningen, därför att det problemet är långt viktigare att lösa än något annat. Oförståelse blanda palestinierna Det finns en oförståelse bland palestinierna när det gäller den amerikanska fokuseringen på Irak. Kopplingen till amerikanska oljeintressen görs hela tiden och många palestinier frågar sig varför Irak ska attackeras för påstått innehav av massförstörelsevapen, när Israel inte anklagas för att ha utvecklat sina kärnvapen. Att Israel har en kärnvapenkapacitet är en offentlig hemlighet, som företrädare för landet inte gör nånting för att förneka.
Lars Kobbe, Jerusalem

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".