Flera avlidna på samma bår i överbelagt bårhus

Avlidna personer på länssjukhuset i Halmstad måste placeras på samma bår eftersom sjukhusets kylrum inte räcker till. Tomas Seidal är verksamhetschef på bårhuset och han förklarar överbeläggningen med att det har varit många helgdagar och därmed färre begravningar.
Seidal menar också att kommunen inte tar hand om avlidna i samma utsträckning som tidigare. – Man står inför en väldigt svår situation och då finns det några alternativ, säger han. Ett är att man försöker hålla kvar kropparana längre på vårdavdelningarna. Ett annat är att köra ner sängar till bårhuset, men det har varit svårt eftersom dessa tar upp så mycket golvyta och det är svårt att komma in med dem på bårhuset. ”Olustigt för personalen” – Ett tredje alternativ är att man under korta perioder låter flera kroppar ligga på samma bår. Detta är något som känns väldigt olustigt, inte minst för perosnalen som jobbar här, säger han. Thomas Seidal tror att problemet med överbeläggning kommer att vara återkommande och att bårhuset snabbt måste öka kapaciteten från 30 till 40 platser. Kommunen tillbakavisar kritiken Halmstad kommun anser att överbelastningen på bårhuset inte beror på kommunens hantering av de avlidna. – De 15 kylrumsplatser som vi har i kommunen har vi fortfarande kvar, så vi har inte gjort någon förändring de seanste tio åren, säger Maria Smith, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad kommun. Om det sedan har varit att ökat antal avlidna de senaste månaderna har jag inte fått någon signal om. Vad beror det på att bårhuset anser att det är kommunen som inte tar lika stort ansvar som tidigare? – Det kanske beror på dålig kommunikation eller att det verkligen är fler personer som har avlidit så att trycket har ökat. Då vill man rikta sin kritik mot någon i stället för att ta konatkt med vederbörande så att man kan se över rutinerna, säger hon. En del av problemet kan också vara att begravningsentreprenörerna automatiskt kör till bårhuset efter att de kvitterat ut kroppen, istället för att utnyttja kommunens kylrum. – Man gör som man alltid har gjort av gammal praxis helt enkelt, säger Maria Smith.
Therese Bergling, SR Halland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".