RS-viruset drabbar Västsverige hårt

Under helgerna har trycket varit hårt på landets barnakuter. Framför allt är det riktigt små bäbisar som fått andningssvårigheter på grund av RS-viruset. Värst drabbade är barnen i Västsverige just nu. Något som Jesper Viktor fick uppleva med sonen Hannes.

– Värst var det när han slutade andas, då blev han väldigt blek och livlös. Då åkte vi till Östra första gången och vi har varit här den fjärde gången nu.

Hur mycket tid har ni spenderat på sjukhuset under julhelgen?

– Kanske 20, 30 timmar, säger Jesper Viktor, pappa till Hannes.

Hannes Viktor, fem veckor gammal var en av många som hamnade mitt i anstormningen till barn och ungdomsakuten på drottning Silvias barnsjukhus under helgen.

Det var vinterkräksjukan, en smittsam hosta och framför allt RS-viruset som fyllde väntrummet till bristningsgränsen, berättar Jonas Hultgren, vårdenhetschef på barn och ungdomsakuten i Göteborg.

– Vi har ett RS-år och vi ser ökningen av patientfallen. Ofta har vi patienter varje dag så här under infektionsperioderna, mellan 150 och 180 patienter. Nu söndags den 30:e hade vi 213 patienter här och det är det högsta patienttalet vi haft sedan jag kom hit för fem år sedan.

De yngsta drabbas värst
RS är en typisk vinteråkomma som även drabbar äldre barn och vuxna men det är de allra yngsta som kan råka riktigt illa ut och få andningssvårigheter, utveckla besvärlig lunginflammation och bli uttorkade. Många måste läggas in på sjukhus.

Göteborg en av de orter som är hårdast drabbade av RS-viruset. Ungefär hälften av alla inrapporterade fall till Smittskyddsinstitutet finns i Västsverige och andra drabbade orter är bland annat Skövde, halmstad, Stockholm och Eskilstuna och viruset lär hålla i sig ett tag till.

– Jag tror inte att toppen är över. RS-viruset brukar hålla i sig i två till fyra månader, framför allt under februari och mars kommer vi att ha många patienter, säger Jonas Hultgren, vårdenhetschef på barn och ungdomsakuten i Göteborg.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se