Indiskt bilföretag kan få köpa Jaguar

En storaffär inom bilindustrin tycks vara på gång. Det är amerikanska Ford som nu verkar ha bestämt sig för vem som ska få köpa de brittiska bilmärkena Jaguar och Land Rover.

Det verkar bli det indiska företaget Tata Motors som får köpa Jaguar och Landrover, brittiska bilmärken men som ägs av Ford.

Förhandlingar och spekulationer har pågått under ganska lång tid, men idag, torsdag, säger Ford att Tata är favoriten bland budgivarna.

– Det är fortfarande en del arbete som återstår men inom ett par veckor räknar vi med att ha en överenskommelse, säger Ford i ett uttalande.

Stolthet i Indien
Tata uppges vara en av Indiens stoltheter när det handlar om företag. Det är familjeägt, med drygt 240 000 anställda, och i toppen finns vd Ratan Tata.

Inom koncernen ryms det mesta, hotell, flygresor, te, stål och kemikalier, och bilar.

Företaget har tagit fram en billighetsbil i Indien, som ska säljas för mindre än 20 000 kronor styck. Annat blir det förstås med lyxbilarna Jaguar och Land Rover, dyra bilar som på senare år haft svårt att sälja tillräckligt mycket.

Försiktigt positiva reaktioner
Reaktionerna hittills verkar försiktigt positiva här i Storbritannien. Dan Strong arbetar på tidningen Auto Express.

– Jag tror det blir bra i ett längre perspektiv, och med kommer att stötta de brittiska historiska varumärkena Jaguar och Land Rover, säger Dan Strong till brittiska radio- och tv-bolaget BBC.

Den starka fackföreningen Unite på Jaguar och Land Rover har också uttalat sig positivt till affären. Om den går i lås handlar det om många miljarder kronor som byter ägare, det talas om uppemot kanske 13 miljarder kronor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se