Ställningskrig mellan polis och demonstranter i Kenya

Våldsamheterna fortsatte under torsdagen i Kenyas huvudstad Nairobi. Polis och militär stoppade en manifestation som skulle ha ägt rum i Uhuru-parken i centrala staden. Det var oppositionen som hade kallat sina anhängare till en fredlig demonstration, men polis och militär hindrade dem från att komma fram till parken.

– Vi lever i en diktatur nu, säger den unge mannen, som tillsammans med ett hundratal andra gick i ett demonstrationståg från Kiberas slum på väg mot Uhuruparken tidigt i morse.

– Vi röstade in Raila, men Kibaki har tagit makten, säger han.

Stoppades av kravallpolis
Men de kom inte särskilt långt. I en vägkorsning stoppades demonstranterna av kravallpolis och militär. Polisen försökte skingra dem med vattenkanoner och sedan med tårgas.

Men ställningskriget mellan polis, militär och demonstranter är en dragkamp som de betydligt fler och beväpnade poliserna och militären just nu leder.

Demonstranterna lyckades inte ta sig genom staden till Uhuruparken. Den omringas av militär som sprayade tårgas mot dem som kom för nära.

Minst tre har dött i dag
Polisen har inte dragit sig för att skjuta varningsskott och minst tre personer har dött i sammandrabbningar i Nairobi i dag, torsdag.

Raila Odinga är den presidentkandidat som vill utropa sig till folkets president och som anser att Kibaki stulit segern.

Den fredliga demonstration som Odinga hade kallat till har nu skjutits upp.

Men våldet fortsätter över hela landet och många kenyaner är nu på flykt i sitt eget land, inte minst i Rift Valley-provinsen på gränsen mot Uganda.

”Medling är akut”
Odingas ODM säger att landet befinner sig i kris och att medling mellan de båda presidentkandidaterna är akut. De vill att Kibaki ska erkänna samma sak.

– Hittills har han inte gjort det, säger William Routo i ODM.

Så frågan är vad medlare som Afrikanska unionens John Kufour och sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu som båda är i Nairobi i dag, torsdag, kan göra i det här läget. Och om Kibaki vill tala med dem.

Margareta Svensson, Nairobi
margareta.svensson@sr.se