Strokepatienter får ny behandling

En ny framgångsrik behandlingsform av stroke – slaganfall – kommer att införas på landets akutsjukhus. Det handlar om en propplösande behandling som har godkänts av EU.
– Det kommer att ändra strokevården i Sverige för all framtid, skulle jag vilja säga. På grund av att behandlingen måste ske så snabbt så kommer vi att tvingas omorganisera strokevården så att tiden från att patienten anländer till sjukhus till dess att man kommer upp på strokeenhet och får behandling måste kortas på alla sätta, säger docent Nils Wahlgren vid Karolinska sjukhuset i Solna. Varje år drabbas cirka 25 000 svenskar av stroke, det vill säga blodpropp eller blödning i hjärnan. Den nya trombolysbehandlingen löser upp propparna och minskar skadorna i hjärnan. – Vad den här behandlingen gör är att andelen som blir bättre, som klarar sig själva i framtiden, blir betydligt större genom att man ger den här behandlingen, säer Nils Wahlgren. Ju snabbare desto bättre Var tionde patient som behandlas med den propplösande medicinen inom tre timmar blir helt återställd, och sätts behandlingen in inom en och en halv timme blir var tredje patient återställd. Problemet är alltså tidsfaktorn. Behandlingen måste sättas in fort. Det är med andra ord viktigt att behandlingen sätts in fort. När en person får en hjärtinfarkt gör det ont i bröstet, man får ångest – tydliga signaler för den drabbade, ambulans och sjukvårdspersonal, men så är det inte med stroke: – Det är litet lömskt, därför att det är lika allvarligt, det dör celler i hjärnan varje minut, så att säga, och det är stor risk för komplikationer, för att man får bestående men av sin skada. Så att det här att det inte gör ont det gör naturligtvis att man misstolkar situationen och tror att det inte är så allvarligt, men det är lika allvarligt som en hjärtinfarkt, säger Nils Wahlgren. Förväntade stora vinster De svenska akutsjukhusen skall nu förberedas för att klara av den nya behandlingen av stroke, ett arbete som skall vara klart i år, och vinsterna förväntas bli stora: – Det är alldeles uppenbart att det är stora besparingar med den här typen av behandling, besparingar i form av att man undviker att patienter kommer att vara beroende av vårdpersonal i många år framåt för sina dagliga sysselsättningar, den besparingen är absolut mycket större än de utgifter som akutskedet kan åstadkomma, säger Nils Wahlgren.
Jens Ericson, Malmö
På torsdagen startade den första nationella utbildningen för sjukvårdspersonal i den nya behandlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".