USA får stärka sina baser i Turkiet

I Turkiet röstade parlamentet på torsdagen ja till att USA ska få stärka sina baser i Turkiet. Det kan tolkas som ett första steg till stöd för USA i konflikten med Irak – ett känsligt beslut för Turkiet.
Turkiet balanserar på en knivsegg mellan den muslimska världen och väst, mellan sin strävan att hålla sig väl med Irak, sin muslimske granne, och strävan att komma med i EU och bli en fullvärdig part i västvärlden. Under vånda har Turkiet nu därför övergett sin mest hårdnackade position om en fredlig lösning med Irak, och säger ja till att USA får stärka sina baser för flyg och marin i Turkiet. Efter den 14 februari och vapeninspektörernas nästa rapport inför FN ska parlamentet också rösta om amerikansk trupp, något som det sannolikt säger ja till som bilden är idag. Vill inte tala i termer av pris Liksom för många länder har Turkiet haft att ta ställning vilket pris landet får betala om det inte stödjer USA. Regeringspartiet utrikespolitiske talesman Eggeman Bagis vill inte tala i termer av pris: – Det är klart att det skulle få konsekvenser att stå vid sidan om, säger Eggeman Bagis utan vilja utveckla detta, men för Turkiet är dagens beslut mycket känsligt. Ett ja kan bli en språngbräda Landet kan genom sina ja till USA bli en språngbräda norrifrån för ett angrepp mot den muslimske grannen Irak. Det handlar dels om en risk för landets egen säkerhet, dels kan ett krig som splittrar Irak leda till kaos och riskera att spä på kurdernas krav på en självständig stat, säger Bagis. – Rädsla är inte ordet, men vi oroar oss för konsekvenserna av ett krig. I kaos kan allt hända, säger Bagis. Redan idag finns ett 50-tal amerikanska plan på plats som patrullerar norra Irak, men enligt turkiska tidningar handlar det i nästa omröstning om att tillåta att flera tiotusentals soldater antingen placeras i Turkiet eller tillåts passera över turkisk mark. Oppositionen och opinionsmätningar visar ett klart motstånd mot ett krig mot Irak.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".