”Helgens inspektion i Irak är avgörande”

Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix och atomenergiorganet IAEA:s chef Mohamed el-Baradei mellanlandade på torsdagen i London på sin väg mot Irak. Mohamed el-Baradei ser inspektionen i helgen som avgörande.
– Vi måste visa framsteg i vår rapport som vi ska lägga fram för FN:s säkerhetsråd den 14 februari, så vårt uppdrag i Bagdad den här helgen anser jag är avgörande, och vi hoppas nu att kunna säkra ett hundraprocentigt samarbete från Irak, sade Mohamed el-Baradei när han och Hans Blix vid mellanlandningen i London, och Blix beskrev vad som hittills inte fungerat i samarbetet med Irak: – De har varken kunnat visa förbjudna föremål eller bevis för att dessa inte existerar längre, sade Hans Blix. Lindh: ett angrepp har kommit närmare Här i Sverige uttalade sig på torsdagen utrikesminister Anna Lindh om Irakkrisen. Hon tror att ett väpnat angrepp kommit närmare, sedan den amerikanske utrikesministern Colin Powell på onsdagen visade FN vad han anser vara bevis för att Irak döljer massförstörelsevapen: – Det finns väldigt många starka exempel i den rapport som är framlagd. Om det sedan håller som bevisning eller inte det får avgöras, det här blir ju ungefär som en rättegång. Det får i det här fallet avgöras av vapeninspektörerna därför att det är de som har liksom kompetensen och kunskapen, säger Anna Lindh. Vad tror du om utgången då? – Jag tycker att det ser väldigt allvarligt ut, det gör det, men eftersom vapeninspektörerna är på väg tillbaka till Irak så finns naturligtvis en liten möjlighet vi ser en ny policy från Saddam Hussein där han aktivt börjar samarbeta med vapeninspektörerna nu i helgen.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".