Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svanberg vill ha med personalen på nedskärningar

Telekomföretaget Ericsson fick på torsdagen en ny vd och koncernchef. Det är låstillverkaren Assa Abloys chef Carl-Henric Svanberg (mitten) som tar över ledningen av företaget och eftersom han inte kan något om telekomindustrin så börjar han med att sätta sig i skolsalen. Här hälsar han på avgående vd:n Kurt Hellström (höger) och styrelseordförande Michael Treschow (vänster)
– Jag tror på bolaget och jag har också arbetat med en stor investering i Assa Abloy. För mig är det viktigt att äga aktier i det bolaget jag arbetar i. Jag tror på Ericsson, telekombranschen är en tillväxtbransch även om det nu är stora svårigheter så är det på lång sikt en bra bransch och jag tvivlar inte på att Ericsson kommer ur det här som en vinnare så det känns oerhört stimulerande, säger Carl-Henric Svanberg. Stökig presskonferens Det var gott om fotografer och journalister på Operaterassen i Stockholm när Ericsson presenterade sin nye koncernchef, 51-årige Carl-Henric Svanberg. Han har sedan 1994 varit vd för låstillverkaren Assa Abloy, som har vuxit snabbt de senaste åren, både när det gäller storlek, vinst och börsvärde. Carl-Henric Svanberg blev 1998 vald till årets ledare och har beskrivits som börsens hedersknyffel. Tar över problembolag Nu tar han över ett bolag vars aktie i dag bara värd några procent jämfört med högstanoteringen för snart tre år sedan även om dagens utnämning fick Ericssonaktien att stiga. Carl-Henric Svanberg har en förmögenhet i miljardklassen och kommer att köpa Ericssonaktier för 100 miljoner när han nu byter jobb. Okunnig om telekom Den nya Ericssonchefen vet en hel del om hur man tillverkar och säljer lås men han vet ingenting om telekomindustrin och kommer därför att ha den avgående vd:n Kurt Hellström till sin hjälp året ut. – Det första jag ska göra är att lära mig bolaget. Det kommer att bli en spännande tid. Jag har sett fram emot det här sedan det blev beslutat. Vad är det för förändringar som behövs då? – Det vill jag inte gå in på men det är ju känt att Ericsson har stora problem och det gäller att komma till lönsamhet så fort som möjlighet. Samtidigt tror jag att man måste diskutera vision och strategier, det är viktigt att när man skär ner så kan man få de anställda med på det om man vet vad det ska leda till. Det är en kombination av att forma visionen inför framtiden och att skära ner, säger Carl-Henric Svanberg. Hur skulle du beskriva dig själv som chef? – Jag vill gärna fånga människor. Man leder inte 70 000 anställda till framgång genom kontroll och administration. Man måste skapa engagemang och få folk att känna tilltro till hur man jobbar. Det handlar mycket om att beskriva förutsättningarna, att kunna diskutera och möta människor, det ser jag fram emot, säger Carl-Henric Svanberg.
Michael Österlund

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".