Femtio miljoner till gamla Ericsson-direktörer

Ericsson betalar 50 miljoner årligen till före detta direktörer. På torsdagen kom ju beskedet att Ericsson byter vd Kurt Hellström lämnar posten och Carl Henrik Svanberg tar över som ny vd. Det var Ericssons tredje byte av vd på drygt fem år.
När nye vd:n Carl-Henrik Svanberg på torsdagen på presskonferensen skakade hand med Kurt Hellström och styrelseordföranden Michaell Treschow var det tredje gången som Sveriges största företag bytte vd sedan 1998. Det har alltså varit tre maktskiften på dryga fem år i Ericsson. Fyra byten egentligen Egentligen så är det faktiskt fyra byten. 1998 utsågs Sven Christer Nilsson efter Lars Ramqvist som styrt under resten av 90-talet. Han satt bara i något år innan han fick sparken och då tog Lars Ramqvist över igen för att sedan definitivt lämna över till Kurt Hellström 2000. Så nu alltså lämnar Kurt Hellström över till Carl Henrik Svanberg som tillträder efter bolagstämman i april. Procentandel av lönen Alla de här vd-byten kostar pengar i pensioner för de höga chefer som lämnat sina poster. De får enligt årsredovisningen mellan 40 och 70 procent av sin lön i pension från 60 och något mindre efter 66 och eftersom lönen till en Ericsson vd ligger på runt 15 miljoner per år blir det mycket pengar. 2001 betalade Ericsson 45 miljoner 2001 till gamla vd:ar och vice vd:ar. Oklart med exakta summan Nu lär det alltså bli än högre, sammanlagt lär Ericsson få betala mer än 50 miljoner per år i pensioner till gamla direktörer, eftersom Hellström kommer få minst mellan 5 och 10 miljoner i pension från och med när han slutar i december i år, exakt hur mycket det blir är ännu oklart, säger Kurt Hellström. – Jag har ett så kallat 60-årsavtal. Det är pension från Ericsson när jag fyller 60 år, det är det jag har.
Tommy Borglund

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".