Irakiska vetenskapsmän intervjuades utan vittnen

Irak hävdade på torsdagkvällen att FN:s vapeninspektörer för första gången har fått hålla en enskild intervju med en irakisk vetenskapsman, som har insikt i Iraks tidigare förbjudna vapenprogram. Uppgiften kan ses som ett tillmötesgående från Iraks sida på de internationella kraven. (Ekot)
Uppgifterna om den här intervjun lämnades vid en presskonferens i Bagdad av den den irakiske generalen Amer al Saadi, som är rådgivare till Saddam Hussein. Inför både irakiska och internationella medier kommenterade han USA:s presentation igår inför FN:s säkerhetsråd av vad amerikanerna anser vara bevis kring Iraks massförstörelsevapen och kontakter med terroristnätverket al Qaida. Han sa då att en irakisk vetenskapsman samtidigt som presskonferensen pågick höll på att intervjuas av FN:s vapeninspektörer. Just såna enskilda intervjuer, utan någon ytterligare person närvarande, har varit ett av nyckelkraven från USA:s sida. Också chefen för vapeninspektörerna, Hans Blix, har uttalat önskemål i samma riktning. Men irakiska vetenskapsmän har sagt att de inte har varit beredda att ställa upp på den här typen av samtal, utan vittnen, eftersom de i efterhand skulle kunna hamna i en trängd situation och ställas till svars av den irakiska regimen. Enligt de irakiska uppgifterna ikväll har flera forskare nu gått med på att inte kräva vittnen under intervjuer med vapeninspektörerna. En FN-talesman i Bagdad har bekräftat att vapeninspektörerna hade begärt en privat-intervju till ikväll för att ställa frågor till en irakisk vetenskapsman med insikt i Iraks vapenprogram.
Barbro Nordwall
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".