Britter oroas över höjt pris på öl

Nu i början av året talas det mycket om vad som kommer att bli dyrare under 2008. I Storbritannien är ett av samtalsämnena ölpriset. Genomsnittspriset för en pint kan nämligen komma att nästan fördubblas i år.

Felicity Owens och Megan Macowen har just köpt varsin pint. Nu sitter de och huttrar och röker utanför en av Londons alla pubar.

– Det är skandalöst om priset nästan fördubblas. Det är en stor höjning, varför gör de det, beror det på skatten, undrar Felicity Owens.

Uppemot 52 kronor
I genomsnitt kostar en pint idag 2,2 pund, det vill säga cirka 28 kronor. Men ölindustrin varnar för att glaset med ungefär en halvliter öl kan kosta uppemot 4 pund i år, alltså cirka 52 kronor.

Anledningen är de höga priserna på ingredienserna, som till exempel humle, men också att transporterna kostar mer och att priset på metall, som ölfaten tillverkas av, också har gått upp.

Öltunnorna är numera eftertraktade. Tjuvar stjäl dom och smälter ner metallen. Förra året stals 60 miljoner öltunnor, enligt en branschorganisation.

Ett måste för många britter
Att gå till puben är en gammal tradition och ett måste för många britter, även om öldrickandet har minskat något de senaste åren.

Istället konsumeras det mer vin och sprit. Och förmodligen kommer denna trend att förstärkas ytterligare när ölen blir dyrare.

Men Felicity Owens säger att priset inte kommer påverka henne.

– Nej, vi kommer nog fortfarande ta en pint efter jobbet, man vänjer sig väl vid priset, säger hon.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se