”Kritiskt läge för vänsterpartiet”

I dag, fredag, utses en tillfällig ersättare för Gudrun Schyman av vänsterpartiets styrelse. Vice ordföranden Johan Lönnroth slutar också och det blir två nya ledare till i höst. Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson tror att det här ledarskiftet kan påverka partiets politik i framtiden.
– Det är precis i de här tillfällen där vänsterpartiet står nu där det kan hända saker ideologiskt med ett parti. Både efter en valförlust och när det sker stora personskiften som sker nu, det är då det finns förutsättningar att partier slår in på nya ideologiska vägar. Det här är ett kritiskt tillfälle för vänsterpartiet. Det som skulle kunna hända är att man slår in åt ett vänsterhåll, därmed inte sagt att det händer, säger Peter Esaiasson. Osäkert om de tar en annan riktning Johan Lönnroth sägs ofta stå till höger i partiet och Gudrun Schyman tar inte heller gärna den mest radikala retoriken i sin mun. Men professor Jörgen Hermansson som är specialist på vänsterpartiet är inte lika säker på att partiet kan ta en annan riktning. – Inom vänsterpartiet finns det flera Lönnrotar, det finns många duktiga personer som kan förhandla med Ringholm som träder till och gör den typen av jobb. det är de som får högerstämpeln. Schyman har jag svårare att placera, om hon är höger eller vänster. Problemet är snarare om man ska hitta någon ny som klarar att hålla ihop ett parti som rymmer motstridiga viljor. Ingen katastrof utan Schyman i EMU-valet Både Jörgen Hermansson och Peter Esaiasson tror att det blir ett avbräck att det mest kända ansiktet, Gudrun Schyman, inte längre leder partiet inför folkomröstningen om EMU i höst. Men ingen av dem tror att det blir någon katastrof för partiet. Otacksamt efterträda populär ledare Sedan Gudrun Schyman slutade har flera av de populäraste personerna i partiet sagt att de vill slippa efterträda henne. Peter Esaiasson tror att det beror på att är otacksamt att efterträda en populär person och på att partiet inte hunnit bädda för en efterträdare. Jörgen Hermansson tror att det beror på att partiet är så splittrat. – Förutom privata skäl som jag inte har någon insikt om, tror jag att det kan vara det faktum att ett parti som så tydligt rymmer motstridiga grupperingar, höger-vänster eller mer realister kontra fundamentalister eller visionärer. Att sätta sig i en ledarposition och veta att man kanske riskerar att ha halva partiet emot sig, det tror jag är svårt.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".