Maktkamp inom v in i det sista

Vänsterpartiet har svårt att hitta efterträdare till Gudrun Schyman. Partiet är splittrat i frågan om vem som ska ta över det tillfälliga ledarskapet fram till nästa kongress. Idag, fredag, ska partistyrelsen ta ställning men dragkampen om kandidaterna pågår in i det sista.
Meningarna om vilka som tillfälligt ska leda vänsterpartiet efter Gudrun Schyman går isär. En förste och en andre vice ordförande ska väljas och styra partiet fram till kongressen nästa år när en ny ordinarie partiledare ska röstas fram. Nervositeten sprider sig Valkommittén som har haft till uppgift att vaska fram kandidater planerade att ge besked till alla ledamöter av partistyrelsen på torsdagkvällen men fick skjuta på det eftersom de har inte lyckats nå någon enighet. Och det är nu tydligt att temperaturen har stigit inom partiet och att allt fler börjar bli nervösa. De i riksdagen vill ha Burman och Sjöstedt Torsdag eftermiddag skrev tio vänsterpartistiska riksdagsledamöter under ett upprop som förde fram EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt och socialutskottets ordförande Ingrid Burman. Uppropet har upprört några i partistyrelsen som tycker att riksdagsmännen agerar ojuste och försöker föregripa den demokratiska ordningen och att uppropet avslöjar en splittring inom partiet. De mer radikala inom partiet vill hellre se Camilla Sköld Jansson som ledare. Ingen vill vara nummer ett Men paret Burman och Sjöstedt har starkt stöd och många vill se dem i en tillfällig ledning för Vänsterpartiet. Problemet är att ingen vill stiga fram och ta första platsen, utan båda vill hellre ha posten som andre vice ordförande. Båda säger att svaret är definitivt. Den enda bland de nominerade som inte tackat nej till första platsen är Ulla Hoffman, aktiv inom socialförsäkring och utlänningsfrågor. Men hon har inte lika starkt stöd.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".