Självlysande golv ska förebygga fetma hos barn

Nu växer köerna till de kliniker som behandlar barn med övervikt och långt ifrån alla får hjälp. Därför provas olika sätt att hejda utvecklingen som gör barnen fetare. För det gäller att förmå barn och unga att röra på sig mer.
Övervikten smyger sig på våra barn medan de tittar på tv eller spelar dataspel. Men behandlingen för de tjocka barnen räcker inte till alla. Därför behövs förebyggande insatser för att hejda fetma-epidemin, säger professor Claude Marcus vid Huddinge universitetssjukhus. – Behandlingsresurserna är alldeles för dåliga. Mindre än tio procen med fetma som kräver sjukhushjälp får det idag. Det innebär att kravet och behovet av att göra förebyggande insatser är ännu större. Då är att öka den fysiska aktiviteten i skola och på fritids och i barnens vardag en väldigt viktig del. Självlysande golv ska få igång ungarna Det här har Ema Rydahl, industridesigener tagit fasta på. I sitt exmensarbete från Konstfack presenterar hon framtidens jympasal där dataspelsteknik, självlysande golv och nya slags redskap ska stimulera till lust, lek och rörelse. Här finns också en storbildsskärm att träna målskott på. – Här står lilla Ida redo att göra mål på en datspelsmålvakt. Hon skjuter och han kanske tar skottet, skärmen kan känna av riktning och hårdhet i skottet. Balansakt på lysande linjer De mindre barnen kan balansera på lysande linjer som läraren projicerar på golvet, eller hoppa över krokodilerna som dyker upp här och där. På kvällen får skärmen visa film till ungdomsdiscot. – På skoldiscot skulle Britney Spears video visas när hennes låt spelas. När tjejbaskelaget ska gå igenom en övning och läraren ritar upp pilar och visar på skärmen så projiceras pilarna ner på golvet så att de vet var de ska springa. Börja gympa tidigt Ett annat sätt är att börja jympa tidigt. Det gör barnen på Lyckeboa daghem i Stockholm. De lånar gymnastiksalen i en skola några kvarter bort. – Vi kände att barnen rörde sig alldeles för lite, de var trötta när vi är ute och leker. Vi ville ha gymnastik, men på dagis är det alldeles för små lokaler man behöver större utrymme. Vi kontaktade skolan och jobbade ganska hårt på att få låna. Nu har vi haft gymnastiksalen under ett och ett halvt år, säger förskollärare Kicki Mårtzén.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".