Detaljer om ny palestinsk grundlag

För första gången avslöjar nu den Palestinska myndigheten detaljer ur den kommande författningen som håller på att arbetas fram. Palestinernas framtida stat kommer att styras av en stark president, men inte med den totala makten i sina händer, rapporterar SR:s korrespondent som fått en exklusiv inblick i arbetet med den palestinska konstitutionen.
Det är den palestinske planeringsministern Nabil Shaath som har huvudansvaret för och är huvudförfattare till den kommande konstitutionen, som han hoppas ha klar inom de närmaste veckorna. Kraven på politiska reformer inom det palestinska självstyret - både inifrån och från exempelvis USA - har varit starka, och Nabil Shaath säger till Ekot att den nya konstitutionen kommer att ge reformarbetet stadga och innehåll. Stark premiärminister Den framtida palestinska staten kommer att ledas av en president, som idag, men med en stark premiärminister vid sin sida, säger Nabil Shaath. Kravet på att palestinierna ska inrätta en premiärministerpost har rests inte minst av israelerna som helst vill se att den nuvarande presidenten Yassir Arafat lkämnar den politiska arenan eller åtminstone fråntas mycket av sin makt. Nabil Shaaths skiss ser ut att delvis tillmötesgå det. Den framtida palestinska staten ska enligt Nabil Shaath vara en parlamentarisk demokrati med omfattande och lika rättigheter för alla medborgare, oavsett religion, politisk hemvist eller kön. Hans konstitutionsförslag innehåller flera avsnitt som ska ge palestinierna skydd mot regeringen, säger Nabil Shaath. Förbud mot tortyr För första gången i en arabisk konstitution finns rätten för medborgarna att stämma domstolarna vid missbruk av lagen inskriven, säger Nabil Shaath som också har tagit in ett förbud mot tortyr i texten. När det gäller den omstridda frågan om sharia, den islamiska lagstiftningen, säger Nabil Shaat att den ska vara en av många inspirationsgällor när lagar ska skrivas. Palestina ska ha trosfrihet, säger Nabil Shaath. – Konstitutionen garanterar trosfriheten och religion får inte bli ett kriterium när det gäller att välja vare sig premiärminister eller president, säger Nabil Shaath.
Lars Kobbe, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".