Attentat mot fartyg vid Sri Lankas kust

Vid Sri Lankas kust sprängde tre tamilska rebeller sig själva till döds och satte ett fartyg ibrand på fredagsmorgonen när norska observatörer skulle kontrollera en misstänkt vapenlast. Norrmännen fick lov att kasta sig i vattnet.
Ett drama på fredagen ute till havs i Indiska oceanen blev ett tydligt bevis på att de tamilska rebellerna i Sri Lanka inte har upphört att skaffa vapen. I närheten av ön Delft som ligger ungefär 20 kilometer från Jaffna-halvön upptäckte en lankesisk patrullbåt på torsdagen en fisketrålare med indisk registrering. Ombord fanns tre tamilska rebeller och en 23 millimeters luftvärnskanon plus stora kvantiteter ammunition. Rebellerna var på väg att smuggla sin vapenlast till det område i Sri Lanka som kontrolleras av gerillan. När vapensmugglarna upptäcktes hotade de att svälja giftkapslar. Observatörer bordade fartyget De lankesiska myndigheterna tog kontakt med den nordiska observatörsgrupp som bevakar den vapenvila som har gällt i Sri Lanka under ett år. På fredagen bordade två norska observatörer tillsammans med en tolk fartyget som hade vapenlast, berättar observatörernas talesman islänningen Teitur Torkelsson när jag når honom på telefon i Sri Lankas huvudstad Colombo. Lyckades hoppa i vattnet När rebellerna började sätta eld på fartyget lyckades norrmännen och deras tolk hoppa från båten och simma några meter till den båt som fört dem ut mot smuggelskeppet. Ett eldhav och kraftiga explosioner följde. Rebellerna tog sina liv och undanröjde spåren av den förbjudna seglatsen. Just på fredagen inleddes en ny omgång fredssamtal i Berlin mellan representanter för Sri Lankas regering och rebellerna. Fredagens smugglingsdrama är den allvarligaste överträdelsen av ett års vapenvila.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".