Venezuela på väg till vardagen igen

Venezuela är nu långsamt på väg att normaliseras efter den över två månader långa politiska strejk som oppositionen genomfört mot president Hugo Chavez, men motsättningarna i samhället är fortfarande lika stora som någonsin tidigare.
Det är inte lätt att hitta sansade människor i huvudstaden Caracas dessa dagar. Det är som om en epidemi av passion har tagit över stan – för eller emot, svart eller vitt, hat eller kärlek, och det är naturligtvis Hugo Chavez som är den stora vattendelaren. – Det drama som vi lever i nu är resultatet av krocken mellan å ena sidan presidentens intolerans och den andra oppositionens otålighet och ansvarslöshet, säger en sociolog och journalist som tycks ha undgått att smittas. ”Chavez ser politiken som ett krig” – Hugo Chavez, säger han, ser politiken som ett krig – motståndaren är en fiende som måste krossas, och när Chavez står inför en publik är det som om han inte kan hålla igen. Han bara måste förolämpa, håna och hota, och det är inte bara de rika som känner sig angripna, medelklassen gör det kanske ännu mer, men för dem som varit marginaliserade – för de fattiga – upplevs Chavez aggressiva ord som ett löfte. Hugo Chavez har fortfarande, efter 20 år vid makten fyllda av protester, stöd av 30 procent av befolkningen. 60 procent vill att han ska gå men de har ingen kandidat för att ersätta honom. ”Medelklassens leds av privat tv” – Det är ingen person som är medelklassens ledare idag, säger sociologen och journalisten, utan det är pressen, framför allt de privata tv-kanalerna. Han säger också att många människor känner sig lurade av oppositionens ledare. – De lanserade sin strejk i syfte att leda bort Hugo Chavez före augusti, då enligt författningen en folkomröstning om presidentens vara eller inte vara skulle kunna hållas. Oppositionsledarnas argument gick ut på att Hugo Chavez skulle driva landet i konkurs innan folkomröstningen skulle kunna hållas, men resultatet blev bara att oppositionsledarna genom sin strejk lyckades driva fram konkursen långt innan.
Lars Palmgren, Caracas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".