Volvo Lastvagnar vände förlust till vinst

Svenska Volvo lastvagnar redovisar en vinst på drygt två miljarder kronor för förra året. Det är betydligt bättre än 2001 som slutade med en förlust.
– Vi ser nu de goda effekterna av Mack- och Renaultförvärven. Vi har också fått de synergieffekter som vi väntat oss. Dessutom har den europeiska lastvagnsrörelsen gjort ett fint resultat, säger vd Leif Johansson. Hur kan det svänga så mycket från ett år till ett annat? – Under 2001 tog vi stora anpassningskostader för att komma ner på en lägre marknadsnivå. under 2002 hade vi en sjunkande nivå på marknaden i Europa, men det har vi kunna hantera mer normalt, säger Volvos vd Leif Johansson. Från en förlust på nästan 1,9 miljarder kronor till en vinst på dryga 2 miljarder, trots att det var ett svårt år, enligt Volvo, och med kostnader i samband med lansering av nya produkter. Så kan 2002 beskrivas. Omsättningen sjönk från knappt 181 till 177 miljarder kronor. Krigshot påverkar Det fjärde kvartalet blev bättre än väntat, med tanke på hur världskonjunkturen utvecklas med överhängande krigshot. Leif Johanssons beskrivning av konjunkturläget är att det ligger och skramlar i Nordamerika, men är nedåtgående i Europa. Samordningen av tre varumärken, Volvo, Mack och Renault sägs gå bra. Det är nu två år sedan Volvo köpte konkurrenterna. I Europa handlar det om att hålla isär Volvo och Renault, i USA Volvo och Mack, så att de inte konkurrerar med varandra om samma kunder. Renault har gjort stora inbrytningar i flera av de gamla östeuropeiska länderna, med sina lättare lastbilar. Försiktighet inför 2003 Men vd Leif Johansson är ändå försiktig inför år 2003: – Ett eventuellt Irakkrig skapar osäkerhet. Jag skulle gärna se att den osäkerheten försvann för att kunna vara mer optimistisk om 2003. Annars tror jag början av 2003 kommer präglas av osäkerhet, säger Leif Johansson.
Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".