Volvo vände till vinst förra året

Fordonstillverkaren Volvo redovisar en vinst på drygt 2 miljarder kronor för verksamhetsåret 2002. Det är marginellt högre än väntat men betydligt bättre än 2001 som slutade med en förlust.
Från en förlust på nästan 1,9 miljadrer kronor till en vinst på dryga 2 miljarder, trots att det var ett svårt år, enligt Volvo, och med kostnader i samband med lansering av nya produkter. Så man beskriva 2002. Omsättningen sjönk från knappt 181 till 177 miljarder kronor. Det fjärde kvartalet blev bättre än väntat, med tanke på hur världskonjunkturen utvecklas med överhängande krigshot. Leif Johanssons beskrivning av konjunkturläget är att det ligger och skramlar i Nordamerika men är nedåtgående i Europa. AB Volvo står på fem ben kan man säga. Lastvagnar, bussar, anläggningsmaskiner, Penta och Aero. Lastvagnar och penta har gått bäst. Anläggningsmaskiner i stort sett oförändrat jämfört med 2001, medan bussar och Aero har gått rejält dåligt. Det beror bland annat på en stor nedgång i turistindustrin, och också nedgången i aero beror på minskat resande. Aero sysslar i dag till 85 procent med civila flygplansmotorer och leveranser av flygplan har minskat med 40-50 procent, och då sjunker också underhållsbehovet. Samordningen av tre varumärken, Volvo, Mack och Renault sägs gå bra. Det är nu två år sedan Volvo köpte konkurrenterna. I Europa handlar det om att hålla i sär Volvo och renault, i USA Volvo och Mack, så att dom inte konkurrerar med vanandra om samma kunder. Renault har gjort stora inbrytningar i flera av dom gamla östeuropeiska länderna, med sina lättare lastbilar. Men Leif Johansson är ändå försiktig inför år 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".