Center säger nej till EMU tills vidare

Centerpartiet har i helgen ett möte i Eskilstuna med politiker från kommmuner och landsting. I sitt tal till partiets politiker sa partiledaren Maud Olofsson att Sverige måste göra sin ekonomiska läxa, innan vi bör gå med i EMU.
– I ett jordnära parti, som centerpartiet, så tar vi ansvar. Vi låter de ekonomiska argumenten tala. Inte luftigt prat om tillhörighet och känsla, utan lika tydligt som vi tar ställning för EU, för ett starkt Europasamarbete, så är vårt besked att vi bör stå utanför EMU, sade Maud Olofsson. Ett av de mest splittrade partierna Men applåderna för Maud Olofssons nej till EMU kommer inte från alla i partiet. Centern är nämligen ett av de mest splittrade i frågan. Det märker man också när man frågar två lokala politiker, Nils-Erik Nilsson från Åmål och Kerstin Andersson från Tranås om EMU, men de tror inte att frågan kommer att leda till en splittring i partiet. – Själv är jag nog för EMU, säger Nils-Erik Nilsson. Vad tycker du om partiets nej? – Det tycker jag inte om, säger Nils-Erik Nilsson med ett skratt. Vad finns det för risk för att den här frågan splittrar partiet? – Nej, vi är ganska luttrade vad det gäller att ha olika åsikter i många stora frågor. – Jag är nej-sägare till EMU, säger Kerstin Andersson. Inte ett nej för alltid Maud Olofssons argument för ett nej till EMU är de ekonomiska. Med vårt läge, säger hon, är det omöjligt att gå med i EMU på grund av låg rörlighet på arbetsmarknaden, dåligt värderad krona och dessutom dålig tillväxt för små företag. Med ett ja till EMU permanentar vi det dåliga, säger hon, men det är inte ett nej för all framtid. – Vi har ju som alltid följt debatten, för och emot, och vi kommer att ta till oss argument för och emot också i framtiden, men jag ska ju ge rådet nu inför den 14 september. Det är det jag kan överblicka, och då är rådet: rösta nej, om du är osäker, säger Maud Olofsson.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".