Medlingsmöte på fredag i Kenya

I Kenya har president Mwai Kibaki bjudit in oppositionsledaren Raila Odinga för samtal på fredag. Oppositionen har ställt in tisdagens planerade stora demonstrationer mot regimen. Enligt oppositionsledaren Raila Odinga stoppas protesterna för att underlätta försöken att medla mellan honom och presidenten. Ett klokt beslut, tycker många kenyaner.

– Det är vad vi har väntat oss av honom, säger David, som säljer CD-skivor på gatan i centrala Nairobi. Han är rädd för att demonstrationerna, som tidigare, skulle urarta till ett våldsamt upplopp med plundringar och risk för att människor dödas. Därför tycker han att det är bra att massprotesterna stoppas.

- Nu ser det ut som om vi äntligen får igång medling, säger Riala Odinga som fortfarande vägrar att acceptera att han förlorade presidentvalet i slutet av december. Han har hittills tackat nej till valets segrare den omvalde presidenten Mwai Kibakis erbjudande att delta i en samlingsregering. Men nu har han alltså inbjudits till samtal med presidenten på fredag.

Oppositionens protester hittills har utlöst våldsamheter som resulterat i uppemot 600 döda och en kvarts miljon har tvingats lämna sina hem. I den situationen har krav kommit, inte bara från många i Kenya utan från hela världen, att konfliktens huvudpersoner måste sätta sig ner och tillsammans hitta en lösning på sina samarbetsproblem. Det är alltså för att inte förstöra möjligheterna att medla i konflikten som Odinga avblåser de planerade manifestationerna.

- Ett moget beslut, säger Millicent som står och väljer i Davids CD-utbud.

- Det är bra att försöka undvika våld, men å andra sidan sett måste vi ju få tala om vad vi tycker, säger Millicent. För det som har hänt här, det är inte bra och det är vår rätt att protestera.

Christer Fridén, Nairobi
christer.friden@sr.se