Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård av barn söks mer i rikare kvarter

En unik studie i Malmö visar bland annat att barn i rika stadsdelar, trots att de är friskare än barn i fattiga stadsdelar, oftare söker sjukvård.
– Många familjer lever under ekonomisk stress, och i de familjerna är det väldigt självklart att barnen påverkas, och det är allvarligt, säger Marie Köhler som är barnhälsovårdsöverläkare i sydvästra Skåne. För fem år sedan började information att samlas in från stadens barnavårdscentraler. Malmö är det enda stället i landet där man systematiskt samlat in uppgifter om barns hälsa i åldersgrupperna 0 till 4 år. Alltså kan man inte göra någon jämförelse med resten av landet. ”Viktigt kartlägga skillnaderna” Generellt sett visar studien att barn i fattiga stadsdelar i större utsträckning utsätts för till exempel stress, passiv rökning och föräldrarna saknar personligt stöd när de får problem. Enligt docent Carl Erik Flodmark, chefsöverläkare på barn- och ungdomskliniken i Malmö, är det viktigt att man kartlägger just skillnaderna mellan stadsdelarna: – Ja, vi ser ju tydliga skillnader mellan olika delar av Malmö, och det här är ett bra sätt att försöka kartlägga hur vi ska lägga upp hälso- och sjukvården så att den kan möta de olika behov man har i olika livssituationer och olika bakgrund, säger Carl Erik Flodmark. Var gör pengarna mest nytta? En sådan här kartläggning av barns hälsa är alltså, enligt Carl Erik Flodmark, en förutsättning för att man skall kunna veta var pengar skall satsas för att göra störst nytta, och en slutsats är att det inte alltid är de som söker sjukvård som behöver den bäst: – Vi märker ju tydligt en oro för barnen som gör att man söker mycket sjukvård i de delar som har bättre ekonomiskt ställt, men samtidigt vet vi ju att sjukligheten, barnsjukdomar, borde vara högre i andra stadsdelar där man då kanske söker litet mindre, säger Carl Erik Flodmark.
Jens Ericson, Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".