Fem års fängelse för styvpappa som dödade treåring

Hovrätten skärpte idag domen mot den man som misshandlade en treårig pojke till döds i hemmet i nordvästra Stockholm. Straffet skärptes till fem års fängelse. Men åklagare Bjarne Rosén hade gärna sett ett ännu hårdare straff.
– Det är det strängaste straffet hittills som dömts ut i jämförelse med liknande fall. Men enligt min uppfattning borde det ligga kring sju eller åtta år, säger åklagare Bjarne Rosén och fortsätter: – En treåring har alltså misshandlats så illa att han dött. Det måste leda till kännbara straff. Misshandlades i hemmet Fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Det blev straffet för den man som brutalt misshandlade sin treårige styvson till döds i hemmet i nordvästra Stockholm för snart ett år sedan. Tingsrätten dömde i höstas mannen till tre och ett halvt års fängelse. Den skärpta hovrättsdomen motiveras så här: Eftersom mannen visat i det närmaste likgiltighet för effekten av sitt handlande ligger den gärning han gjort sig skyldig till nära gränsen till ett uppsåtligt dödande. Men den dömda mannen är missnöjd, säger hans advokat Nils Uggla: – Min klient är missnöjd med tanke på att han blivit fälld eftersom han vidhåller att han inte gjort det här. Den lilla pojkens mamma dömdes också idag till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död på grund av att hon inte såg till att pojken kom till sjukhus. Hovrätten fastställde den tidigare domen i tingsrätten. Markering mot våldsamma föräldrar Olof Hülphers som är jurist på BRIS, riksförbundet Barnens rätt i samhället, tycker det är viktigt att hovrätten på det här sättet visar att det är fel när föräldrar slår: – Det grymma här är att det är föräldrarna som har orsakat dödsfallet. Det är en skräcksituation för barn i det läget. De kan inte försvara sig och han var ensam i det här. På vilket sätt kan den här skärpningen av straffet göra det svårare att misshandla barn? –: Det är en markering nu att domstol och myndigheter i det här fallet ser allvarligt på när man utför sådana här handlingar mot barn , säger Olof Hülphers jurist på BRIS.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".