Pakistan fruktar ökat stöd för extremister

Ett av de muslimska länder där oron är som störst för ett eventuellt amerikanskt anfall mot Irak är Pakistan. Landets säkerhetsstyrkor försöker redan bekämpa en brokig skara våldsamma islamistiska grupper, och många fruktar att ett krig mot Irak kommer att ge dessa pakistanska extremister ökat opinionsstöd.
Fredagsbön i Pakistans största stad Karachi. Efteråt säger många av besökarna vid den här mosken att om USA anfaller Irak kommer det att leda till en explosion av vrede här. – USA må anfalla Irak, men tiden kommer där den svage får sin chans att lära den starkare en läxa, säger den här mannen. Många pakistanier ur medelklassen stödde USA:s krig mot talibanerna i grannlandet Afghanistan, men nu är motståndet mot ett krig mot Irak kompakt. Också bland liberala pakistanier stöter man på en växande blandning av besvikelse och förbittring mot USA.
Nils Horner, Karachi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".