”Starka statsfinanser skydd mot dåliga tider”

Socialdemokratiska partiets och LO:s utredningsgrupp om buffertfonder har på fredagen gjort en första avrapportering till partistyrelsen. Inför ett eventuellt EMU-medlemsskap kräver LO buffertfonder som ett skydd mot kraftigt ökad arbetslöshet men statsminister Göran Persson hade en annorlunda syn på saken efter mötet.
– Vad man använder för buffertar kan diskuteras, men det finns ingenting som slår starka statsfinanser som förutsättning för en frihet i finanspolitiken. När vi äntligen är i ett läge då vi tack vare EMU kan vidta åtgärder som biter, som fungerar då ska vi se till att vi har så starka statsfinanser som möjligt. Högre budgetöverskott med andra ord? – Det har jag alltid varit öppen för. Nu har vi två procent, det är väldigt mycket, vi kanske ska gå upp ytterligare, det har jag heller ingenting emot. Så småningom kommer vi till ett läge då de skulder vi har är avbetade och vi är noll skuldsatta. Vi har ingen som helst anledning att ha både hängslen, livrem, säkerhetsnål och gummisnodd. Det behövs inga buffertfonder med andra ord? – Vi har buffertfonder, de kanske behöver förstärkas och utvecklas. Det kan mycket väl vara så, men jag känner inte att det här är ett problem för oss. Men det här är ju ett svar som knappas LO godkänner? – Det vet jag inte. Vad LO är ute efter är att få till stånd en trygghet för jobben i händelse av en konjunkturnedgång. Vi såg ju vad den tryggheten var värd när vi hade en egen riksbank i 90-talets början och sönderkörda statsfinanser. Då var det massarbetslöshet som gällde. Det råder inget tvivel om vad socialdemokraternas partiordförande Göran Persson tycker. Skyddet för svensk ekonomi är att staten har starka finanser. Då klarar sig Sverige som litet land i en stor valutaunion även om det blir dåliga tider. Återstår problemet att Socialdemokraterna måste komma överens med LO om en teknisk lösning där det finns något som kan gå under benämningen buffertfonder. Göran Persson är säker på att det finns en sådan lösning. Men EMU-motståndarna inom socialdemokratin är än så länge inte imponerade. Handelsanställdas förbunds ordförande Ninel Jansson är med i partistyrelsen och hon sa så här om vad hon fick höra vid dagens sammanträde. – Jag tyckte det var ganska mycket ubbel-bubbel som jag brukar säga.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".