”Nya v-ledarna inte de bästa för EMU-motståndet”

De nya vänsterpartiledarna Ulla Hoffman och Ingrid Burman, som utsågs på fredagen, är inte det bästa alternativet för EMU-motståndets arbete. Det anser ordförande i Socialdemokrater mot EMU, Sören Wibe. Han hade hoppats på vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt.
– Det är klart att jag blev lite förvånad att man har råd att låta en sådan som Jonas Sjöstedt sitta på avbytarbänken. När Gudrun Shyman avgick för snart två veckor sedan trodde inte Sören Wibe att det skulle påverka nej-sidans styrka i EMU-omröstningen i september. Fast han hoppades då på att det skulle bli Jonas Sjöstedt som skulle leda vänsterpartiet över EMU-omröstningen. – Det är inte min sak att välja vänsterpartiledare, men Jonas Sjöstedt är oerhört omtyckt och populär. Det är klart att han är en stor kraft i arbetet för ett nej till EMU. I den meningen hade det varit önskvärt att han hade fått en framskjuten position. Påverkar inte valutgången Men Sören Wibe tror inte att valet av vänsterparitledning kommer att påverka utgången av EMU-omröstningen och trots att Jonas Sjöstedt inte finns med i Partiledningen hoppas ändå Wibe att det blir Jonas Sjöstedt som blir vänsterpartiets EMU-talesman. – Jonas Sjöstedt kommer ju oavsett det här att spela en viktig roll. Han kommer att finnas med även om han inte har positionen som förste eller andre vice ordförande.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".