Förundersökning mot Schyman

Gudrun Schyman är nu formellt misstänkt för skattebrott. Ekobrottsmyndigheten i Malmö har beslutat att inleda en förundersökning mot den förre vänsterpartiledaren Gudrun Schyman.
Misstankarna om brott gäller Gudrun Schymans deklaration för inkomståret 2001. Det var då hon gjorde avdrag för 120 000 kronor som underkändes av skattemyndigheten. Ekobrottsmyndigheten utreder Ekobrottsmyndigheten har granskat skattemyndighetens utredning och nu alltså beslutat att inleda en förundersökning gällande misstänkt skattebrott. Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Malmö, säger att det det finns anledning att anta att skattebrott har begåtts. Gudrun Schyman riskerar nu att åtalas för ett uppsåtligt brott. Talar om slarv Hon har hela tiden förnekat att hon medvetet skulle ha gjort felaktiga deklarationsavdrag och sagt att hon varit slarvig. Men även om hon bara varit slarvig kan Gudrun Schymans komma att bli åtalad, men då för vårdslös skatteuppgift: – Det finns också den möjligheten. Det är antingen uppsåtliga brott eller ett oaktsamhetsbrott. Men den bedömningen är vi inte framme vid nu utan det får komma fram genom den fortsatta utredningen, säger Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Malmö.
Torbjörn Esping, Sveriges Radio Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".