Få flyktingar till Sverige om Irakkrig bryter ut

Migrationsverket räknar inte med någon större ström av flyktingar till Sverige om det blir ett krig i Irak. Men om flyktingströmmarna blir stora i området kring Irak kan Migrationsverket tänka sig att hjälpa till där
– När kriget väl brutit ut kan det vara mycket svårare för de i Irak att ta sig någonstans. Då är det som regel näromårdet som drabbas hårdast. Men på sikt kan det här leda till att många också söker sig till Europa, säger, Marie Andersson, pressansvarig vid Migrationsverket i Norrköping. Flyktingström dröjer Marie Andersson får medhåll av Adnan Hatem Karim, sekreterare i den opolitiska Irakiska föreningen för försvar för mänskliga rättigheter. Adnan är en av de närmare 70 000 irakier som bor i Sverige, och han tror inte på att fler skulle komma om kriget bryter ut, åtminstone inte direkt: – De som haft planer på att lämna Irak under de närmaste månaderna har redan gjort det. De som inte har någon möjlighet att lämna Irak är kvar. Tycker du att Sverige borde ta emot en del av de som flyr från Irak? – Ja, Sverige borde ställa upp. Men Sverige borde också hjälpa de som är kvar i Irak eller befinner sig i området kring Irak. Migrationsverket har ännu ingen klar plan för hur man ska hantera en flyktingström från Irak. Hittills har Migrationsverket främst sagt nej till irakier som vill stanna i Sverige. Men Marie Andersson är medveten om att situationen framförallt för kurderna kan bli svår om kriget bryter ut. Då kan policyn för de kurderna som redan finns här komma att ändras så att det blir lättare för dem att få uppehållstillstånd. Läger i grannländerna Men för många av de människor som väntas fly när kriget väl brutit ut så väntar i första hand flyktingläger i grannländerna. Och Migrationsverket kan tänka sig att hjälpa till på plats om FN:s flyktingkommission skulle be om hjälp. – Vi kan mycket väl tänka oss att hjälpa till där om UNHCR ber om hjälp, säger Marie Andersson, Migrationsverket.
Jenny Carlsson och Albert Capuder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".